Kodutud.com  
Alla

Trükisõbralik versioon
Telli e-mailile | Lisa lemmikutesse
<<  1    2    3    4  >>
Autor: Teema: Töökasvatus.
sales
filosoofiline lilleke kiivril

Mees
Registreeritud: 09.03.2003
Viimane külastus: 29.08.2014
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 30.07.2013 kell 22:36 Reply With Quote
Tsitaat:
Algne postitaja: sissy84
Mina ei näe jällegi miks lapsel peaks olema taskuraha laps olemise eest. Mina ei viitsi oma lastega sõdida mõttetute kodutööde pärast. Tahavad taskuraha - olgu tublid. Ma arvan, et kui nõudepesu on 5 senti, siis tuleb ikka tubli olla, et jäätis välja teenida. Odavama jäätise sai vist 29 sendi eest, st. 6x nõudepesu. Tolmuimejaga põranda tõmbamine ehk 10 senti jne... See olekski taskuraha.

No kullake, siis sa ei tunne tänapäeva lapsi üldse 5 või 10 sendi eest ei liiguta keegi lille... kui ikka eurot ei saaks siis perset, pole mul su taskuraha vajagi
Aga jah, eks siis teoreetiline jutt, kasvata omad taskurahaealisteks, siis räägime edasi

Minu au on minu truudus!

View User's Profile View All Posts By User
sissy84
Umbusklik

Naine
Registreeritud: 11.08.2003
Viimane külastus: 23.08.2022
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 31.07.2013 kell 10:52 Reply With Quote
Tsitaat:
Algne postitaja: freelancer
Aga võiksid olla.Nagu isegi mõistad pole ükski euro ülearune mis rakukesse imbub.Ja et ei tõuseks vaidlusi tuleks hinnakiri riputada kuskile nähtavale kohale.Nagu ise aru saad ei pea ilmtingimata olema kõik hinnakirjas sisaldul laste silmadele,need võiksid olla kuskil mujal.

Vabandan kui solvan aga usun, et Sa saad ise ka aru, et see kommentaar on äärmustesse viiv ja ajuvaba.

Ma mõistan, et nooremate genereeritud süsteemid on ehk keerulised ja osade arvates nõmedad aga see on ju inimese isiklik arvamus. Mina räägin pere lastest kellest üks sai sellel aastal 30-aastaseks ja kelle peres oli taoline süsteem ning hinnakiri. Hinnakiri oli selleks, et lapsevanem ei unustaks kodutöö hinda ära ning laps ei saaks vassida. Kui lapsed vanemaks said, siis loomulikult ka suurendati tasusid. On ju loomulik, et 5-aastase taskuraha ei saa olla samas suuruses mis on 15-aastase oma.
Nõudepesu eest 1 euro ei ole loogiline. Kõigepealt tuleb välja mõelda kui suur võiks olla 1 kuu taskuraha ja seejärel mõelda kas keskmise hulga kodutööde puhul oleks see saavutatav. Tuleks teha natuke matemaatikat ja voila. Loomulikult ei anna taolist süsteemi alustada teatud vanuses laste puhul kel on olnud juba teine süsteem. Kui aga alustadagi laste 4.eluaastast, siis on süsteem juurutatud sisse lapseeast.
Minagi oleksin lapsena ilma kisa ja kärata usinam olnud kui pere üldpindade koristamine oleks olnud sõltuvuses minu taskuraha suurusega.

Ära võta südamesse! Võta suhu ja sülita välja.
Elu on nagu lehm, pidevalt saab pulli!

eerik2
kollane koer

Registreeritud: 04.09.2005
Viimane külastus: 29.08.2023
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 31.07.2013 kell 12:13 Reply With Quote
Mina ei poolda kodutööde eest raha maksmist. Omaenda kodu heaks tehtavad tööd ei peaks kuuluma tasustamisele. Aga eks igaüks otsustab ise, mis paremaks peab.

Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
Te ei saa isegi mängu lõpetada.
http://www.youtube.com/watch?v=OuNpZYJTjco

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User
officer
lollile ...üle mõistuse!

Registreeritud: 08.08.2006
Viimane külastus: 2.07.2022
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 31.07.2013 kell 13:27 Reply With Quote
On äärmine lihtsustamine (kõik siin elus) viia ostan/müün tasandile ja lausa kuritegelik on see laste kasvatamisel...

"Parim kättemaks on mitte muutuda oma vastase sarnaseks." /Marcus Aurelius- T.-H.Ilves. EV President alates 09.10.2006/

freelancer
Küünikust vahikoer

Registreeritud: 12.02.2004
Viimane külastus: 29.03.2018
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 31.07.2013 kell 21:54 Reply With Quote
Kindlasti on olemas erinevaid peremudeleid ja ainult aeg näitab ,millised neist on elusuutlikud ja millised mitte.
Minu arust ei räägi sa absoluutaselt6 mitte laste taskurahast vaid millestki muust.millest -ei oskagi nagu sellele nimetust anda.
Olen samuti seisukohal mille kirjutas Sales.Lühidalt elame näeme.

Elada tuleb nii,et isegi hauakaevaja nutaks su matustel.

guttamax
sain taas mahti ravida...

Registreeritud: 07.06.2008
Viimane külastus: 2.05.2016
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 01.08.2013 kell 03:49 Reply With Quote
Kõik algab sünnitusmajast! Raha võib anda, aga pole kohustuslik!!!

http://www.youtube.com/watch?v=6QOKn0m2Ndw

Ema näeb vähemalt sõjaväes, et poiss tasuta sitapotti küürib
P.S. Pean lisama, et nii irvitavad need, kes lapsepõlves juba harjusid teenima nõudepesu jmtga, ning hiljem oli neil juba oma voli ennast sõjaväest, kasvõi läbi paldiski mnt. businessi tegema jätta!
Eralennukid japuha...

jätkuvalt arvan, et last kasvatatakse sünnihetkest ja selleks raha pole vaja..raha on vaja, võimaldamaks Talle riideid ja õpikuid!!! Muu jaoks piisaks, kui emme-issi oleks ajudega.

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 01.08.2013 kell 23:53 Reply With Quote
Tahan näha inimest, kes on kasvanud täisealiseks ilma igasuguse taskurahata. Ilma, et oleks kordagi nuianud jäätist, kommi ja käinud pinda igasuguste lelude puhul. Kindlasti on sellised olemas Aafrikas ehk ka asotsiaalide ringkonnas aga no esialgu mõtlen siiski tavalisi perekondi.

Jah, olen nõus, lapsi kasvatakse erinevalt. Kõige tähtsam on neile panustatud aeg ja tähelepanu ning alles siis muud vidinad. Rahaga ümber käimine on laste jaoks samasugune õppetund nagu elementaarne viisakus. Tore oleks kui omandaks oskused enne pesast lahkumist ja ei langeks kohe sms-laenu ja järelmaksu ohvriks.

Wet
Friik

Naine
Registreeritud: 26.10.2011
Viimane külastus: 16.07.2015
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 02.08.2013 kell 22:57 Reply With Quote
Ma ei kujuta ettegi,et ma oleksin pesu pesemise või tubade koristamise eest emalt raha küsinud Ja mitte selle pärast,et oleksin ema käest riielda saanud vaid austusest ema vastu ei tulnud ma isegi selle peale. Kommi vahel saime ikka ja vahel ka taskuraha.
Kui ma praegu enda pojale ütlen,et korista oma tuba ära ja ta selle eest raha küsiks,siis oleksin hingepõhjani solvunud. Mis mõttes?...Et nagu ilma rahata ei liiguta lillegiSamas jah-ega ta ilma ütlemata enda tuba koristama ei kipu,aga vastu ka ei vaidle.

freelancer
Küünikust vahikoer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 02.08.2013 kell 23:05 Reply With Quote
Minu arust ajad sa segamini mõisted taskuraha ja kodutööde maksustamist eesmärgiga lapses tööarmastust kasvatada.
Pere on normaaloludes tervik ja igaüks annab selle toimimise eesmärgil oma panuse sellesse.Tõid näiteks nõudepesemise mille eest maksta lapsele tasu.Minu pärast võib ta jäädagi sööma taldrikult mis on pesemata.Äkki mingil hetkel tal turgatab et pestud taldrikul on toit märksa parema väljanägemisega.
Räägid rahaga ümberkäimisest ja elementaarsest viisakusest...Kuidas on see seotud sellega et sa maksad talle nõude pesemise ja toa koristamise eest palka.Ma saan aru kui ta maal vanaemal aitab peenraid rohida ja sellega teenib nn taskurahale lisa,või aitab k´heina teha ja saab selle eest sümboolse tasu.
Võibolla oleks õigem lapsele seletada et kõik hüved mida ta tarvitab pole tulnud niisama ja keegi on selle nimel vaeva näinud.Muidu jääbki lapsele arusaam et raha tuleb automaadist ja pangast ja toit külmkapist.

Mulle jääb arusaamatuks mida sa pead silmas kui kirjutad....Tore kui tuleks oskused enne pesast lahkumist.Võin sind lohutada-oskused elada tulevad mitte enne vaid pärast pesast lahkumist.Selleks sunnib neid elu ise kui mingil hetkel adud et seisa´d vastamisi karmi reaalsusega milles tuleb ellu jääda ja koht kätte võidelda.Osad tulevad sellega toime osad mitte.

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 02.08.2013 kell 23:46 Reply With Quote
Freelancer: ma ei aja segi mõisteid taskuraha ja kodutööde maksustamine. Ma leian, et taskuraha ei peaks andma lapsele pelgalt seetõttu, et ta on laps või seetõttu, et ta käib koolis. Minu mõte on kasutada varem kasutatud süsteemi: taskuraha tuleneb sellest kui palju aidatakse teha kodutöid. Jah selleks tehakse hinnakiri ja oma süsteem. Lihtsalt taskuraha tuleb tubliduse pealt. Laisal lapsel ei ole taskuraha nii nagu ka töötu ei saa laiseldes raha.

Wet: minagi ei küsinud kodutööde eest vanematelt raha. Ma ilma suure sõnasõjata ei teinudki kodutöid ehk ei olnud kasulik.

Kõik oleneb lapsest. Mõni on vaikne, malbe ja seda ka pubeka eas. Enamus on sõjakad, minakesksed ja viibiksid võimaluse avanedes võimalikult vähe kodus. Mina ei saa eeldada, et kui mu titt on rahulik ja arukas, et ta siis on seda ka pubekana. Seega ma ei tahaks näha laiska last kes lihtsalt nõuab taskuraha mitte millegi eest. Ma ei leia, et raha peab olema iseenesest mõistetav. Ma leian, et raha nimel peab end liigutama. Muud ei midagi.

yllekas
Algaja

Naine
Registreeritud: 12.01.2006
Viimane külastus: 20.08.2013
Otsib: kirjasõpra
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.08.2013 kell 21:02 Reply With Quote
Minu 5a poeg peseb rõõmuga nõusid koristab mänguasja jne kui pakun välja et siis oled tubli ja ma teen sulle pai
Vahest ei peagi ütlema et tee iseläheb teeb ja siis tuleb noh palun nüüd pai

freelancer
Küünikust vahikoer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.08.2013 kell 21:19 Reply With Quote
Kui inimene väärib kiitust siis tuleb seda ka teha ja teda kiita.

skingirl
Armuline Proua

Naine
Registreeritud: 13.09.2003
Viimane külastus: 6.10.2023
Otsib: meelelahutust
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 18.08.2013 kell 20:53 Reply With Quote
Kas te tegite endale lapsed,et neid sundida tööd tegema?
Kas lapsed on siia sigitatud töö tegemiseks ja raha teenimiseks, koristamiseks jne.Paljudate orjadearmeed ning olles omanik saate otsustada kes kui palju tööd tegema peab.
Ja saate sellest emotsionaalset naudingu, Braavo!

https://www.youtube.com/watch?v=EC7RAXfWRXM&index=108&list=PL989D1CE89B10455F

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 19.08.2013 kell 11:11 Reply With Quote
Ma arvan, et teine äärmus oleks sünnitada lapsed ja nende eest kõik ära teha ehk jätta nad ilma õptuseta, et enda järelt peab koristama (kuidas seda teha), kuidas toit lauale saab jne... Ei saa ju kasvatada lapsi selles vaimus, et kõik tehakse nende eest ära, loogiline on, et iga pereliige peab oma panuse andma.
Mõne lapse puhul piisab heast sõnast ja ühekordsest ütlemisest, mõne osas peab taskuraha kodutöödega siduma - nipid on erinevad, ei muud.

Ma olen näinud liialt palju inimesi kes leiavad, et teised inimesed peavadki nende eest "kummardama" ehk koristama ja siis elavad mustuse ja koleduse keskel. Nt. paljud meesterahvad on kasvatatud vaimus, et naine on see kes koristab ja toidu valmistab. Tunnen kaasa nende meeste naistele, juhul kui sellised mehed ei ava rahakotiraudasid, et maksta koristajatele või abilistele ja need naised peavad käima samamoodi tööl nagu mehedki.

skingirl
Armuline Proua

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 19.08.2013 kell 11:40 Reply With Quote
Sellepärast tulebki valida kellega koos elad
Kas sind peetakse inimeseks või jumalannaks.
Aga oma tagumiku peaks igaüks kindlasti ära pühkima ise personaalselt

freelancer
Küünikust vahikoer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 19.08.2013 kell 21:11 Reply With Quote
Olen samuti Skinniga ühel meelel.Asi on valikutes.Elu ongi selline huvitav asi kus tuleb teha soodsaid valikuid mitte otsustada asju uisapäisa.

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 20.08.2013 kell 19:19 Reply With Quote
Sellepärast peaks enne abielu aastaid koos elama ja ilma, et sel ajal pisiperet loodaks. On vaja veenduda ikka kõigis nüanssides.
Hirmus oleks ju kiirelt armuda ja abielluda Bulleti sarnase mehega kelle eest on emme koguaeg orjanud ehk kelle eest on kõik ära tehtud.

Minu silmis on töökad mehed kõrges hinnas.

skingirl
Armuline Proua

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 20.08.2013 kell 19:30 Reply With Quote
Ma ei usu,et Bullet nii lasik ja lohe on,et keegi temaga koos elada ei saaks, tema ise lihtsalt ei oska koos kellegiga elada ja arvestada.
Aga kindlasti kui ta leiaks sellise emaliku naise , kindlasti endast 10-15 aastat vanema siis õnn ongi õuel

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 21.08.2013 kell 16:08 Reply With Quote
Ma mäletan Bulleti jutte kuidas ta ema hoolitseb tema eest. Kuidas ta midagi ei oska ja seetõttu ka ei tee. Kardab nö ebaõnnestuda.

Mul on sõbrannal mees kes ei oska nõusidki puhtaks pesta ja seetõttu teeb naine ta eest kõik kodutööd.
Minu arvates peaks kehtima ka täiskasvanute osas ütlus, nii nagu laste osaski: "mis kehvasti, see uuesti!"
Kui inimene ei oska ja pole kunagi teinud, siis kunagi on ju ikka esimene kord. Kui teeb kehvasti, tuleb nagu lapsele 3x ette näidata ja kontrollida. Kuigi mnjah, kohutav oleks sellist meest omada... Lihtsam oleks üksi elada.
Samas lapsi ju nii kasvatatakse...

freelancer
Küünikust vahikoer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 21.08.2013 kell 20:53 Reply With Quote
Sellist varianti nagu eriti hästi ette ei kujuta.
Ma pole muidugi ka naine et võiksin enale sellist luksust lubada ja sellise kriteeriumiga elukaaslasega koos elada.

eerik2
kollane koer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 21.08.2013 kell 23:35 Reply With Quote
Nu ma kahtlen, kas täiskasvanud 'lapsed', nagu bullet, on ikka niiväga õppimisvõimelised.

Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.

sissy84
Umbusklik

Naine
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 22.08.2013 kell 01:59 Reply With Quote
Mina usun, et iga inimene on õppimisvõimeline (positiivne nagu ma olen). Aga eks esialgu ikka püütakse asjadest eemale nihverdada või mängida kaardid välja sel kujul, et keegi teine need asjad ära teeks. Kellele ei meeldiks siis vaid puhata ja mängida?
Kes ei tahaks elada nii, et kodu koristatakse, riided pestakse ja soovitud söök on justkui iseenesest laual? Usun, et asju tehakse kuna on vajadus neid teha ehk ei kannata elada mustuse sees ning kõht vajab ka ju täitmist (rääkimata isudest mis vajavad rahuldamist).

Tean last kes pandi rohima ja kes meelega kiskus kõik juurikad välja ja jättis umbrohu kasvama. Tulemus oli järgmine, et tal vedas ehk enam kunagi ei pidanud ta rohima. NB! jutt ei käi minust. Mu ema kes on paras tulehark poleks nii lihtsalt alla andnud.

eerik2
kollane koer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 22.08.2013 kell 09:51 Reply With Quote
Mina küll ei oska nii olla ega elada, et mittemidagi ei tee. Elasin kunagi korteris. Lõpuks hakkas see nii ajudele, sest midagi mõistlikku seal teha pole.
Ja sellisele kiuslikule lapsele leiaksin ka sobiva karistuse.

Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.

Murakaraba
*'*'*'*'*

Naine
Registreeritud: 15.06.2010
Viimane külastus: 18.10.2014
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 22.08.2013 kell 10:20 Reply With Quote
Tsitaat:
Algne postitaja: sissy84
Tean last kes pandi rohima ja kes meelega kiskus kõik juurikad välja ja jättis umbrohu kasvama.

Asi seegi, et lapsele eelnevalt õpetust anti, milline neist maltsadest köögivili on.

Vead on patud ainult siis, kui neid ei tunnistata. /R. Buckminster Fuller/

eerik2
kollane koer

Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 08.12.2013 kell 18:35 Reply With Quote
Leidsin hea artikli siia teemasse veel

Tänapäeva kasvatuse häda on pealiskaudsus

Te ei saa võita.