Ray
Friik      Postitusi: 5187
Registreeritud: 28.08.2002 Viimane külastus: 5.05.2013 Asukoht: Eesti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 19:58 |
|
|
Kerjused
Me kõik oleme kuskil tänavanurgal vm. näinud mõnda kerjust....
Kas panete neid tähele ja kuidas suhtute nendesse? Kas annetate ka vahel?
Milliseid emotsioone kerjust teis tekitab?
|
|
kontorihiir
..umbusklik...        Postitusi: 7276
Registreeritud: 30.08.2002 Viimane külastus: 13.06.2018 Asukoht: kontoriavarustes Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 20:15 |
|
|
Mina kõiki neid nn.kerjuseid seal tänaval nüüd küll ei usu. On ju kuulda olnud, palju mõni niiviisi "teenib", ja see summa sootusk suurem kui mõnel
ausal tööinimesel.
Aga kui ma tean inimese tausta, kes või mis ta on ja mis põhjusel ta elab nii nagu elab, siis on hoopis teine asi.
Petiseid ja valetajaid on ilm täis.
|
|
kontorihiir
..umbusklik...        Postitusi: 7276
Registreeritud: 30.08.2002 Viimane külastus: 13.06.2018 Asukoht: kontoriavarustes Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 20:16 |
|
|
Ahjaa, õnnex pole ise neid näind ega kokku puutund
|
|
Tom25
romantik      Postitusi: 1001
Registreeritud: 16.09.2002 Viimane külastus: 22.11.2002 Asukoht: Virumaa Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 20:29 |
|
|
Kerjustesse suhtumine kahetine. On petiseid, nn. "majaka" tüüpi, kes taskuvargaid juhendavad või muidu sulid, kerjamine ainult sildiks. Aga on
tõesti õnnetuid. Ligimese aitamise vastu pole midagi.
|
|
Jb
Kasutaja     Postitusi: 307
Registreeritud: 24.09.2002 Viimane külastus: 15.04.2009 Asukoht: TLN Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 20:41 |
|
|
..mul oli kunagi võimalus paar aastat iga Jumala päev kaks korda läbida sellist toredat objekti, nigut Balti Jaama jalakäijate tunnel...niiet
kerjustega kokkupuuteid rohkem, kui rutsi eest...
..emm...võin ausalt tunnistada, et ei annetanud kordagi sentigi...ma usun, et oma patud saab ka muud moodi lunastada, kui kerjuselt indulgentsi (päeva
heateo näol) ostes. see selleks, aga teine argument, miks käsi kellelegi senti mytsi sisse viskama ei kipu, on lihtsamast lihtsam: milleks mina oma
ausa tööga teenitud raha eest peaksin kellelegi odekolonni ostma? ja fakt on see, et odekolonniks see raha läheb...odekolonnil on omadus sõna otseses
mõttes "pähe hakata" niimoodi, et see inimese näost välja hakkab paistma...kõige vastikum vaatepilt on kerjavad lapsed...mustad, kasimata, suitsud
suus, kilekotid/liimituubid taskus...hea veel, kui liimituubid, aga sageli ka systlad...
ykskõik, kui haledalt ta mulle silma vaatab, või palub...mitte ei tõuse käsi talle raha andma...sest see oleks sama, mis oma käega talle oopiumisuppi
systida...nii..ja nyyd yks näitlik lugu ka juurde: kõndisin mina oma sõbrannaga taas kord läbi Balti Jaama tunnelist, kus kaks väikest ca 10 aastast
tydrukut meile ligi astusid ja kurtsid tyhja kõhtu...mina sellepeale ytlesin neile ilusti, et astugu edasi, mina neile raha ei anna...minu sõbratar -
heasydamlik, nagu ta oli - tahtis neid aidata...nii...ytlesin siis tydrukutele, et okei, lähme koos balti jaama turule ja ma ostan teile midagi
syya...hehee...selle peale saatis tydrukutest pisem mind PUTSI, ja neiud sammusid edasi :)
samas...seal samuses Balti Jaama tunnelis on ka samal teemal positiivne mälestus, nimelt tavatses kunagi aastaid tagasi yks mustanahaline mees seal
klarnetit mängida...tõesti ilus oli...
kokkuvõtteks...
minu isiklik arvamus on, et kindlam on teha iga kuu kindel ylekanne näiteks mõne turvakodu, SOS lastekyla, või mõne muu heategevusliku fondi
pangakontole, kui panna paar krooni kellelegi nõela alla, või pudelisse...
TÄHELEPANU! Tekstis esinenud tegelased, kohad, jms on välja mõeldud, kokkulangevused tegelikkusega on puhtjuhuslikud ja ettekavatsemata.
|
|
Ray
Friik      Postitusi: 5187
Registreeritud: 28.08.2002 Viimane külastus: 5.05.2013 Asukoht: Eesti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 21:10 |
|
|
Arvan, et meil igaühel on omamoodi õigus ja see on raske teema ka.
Ise jälgin üsna teraselt kerjuseid, paljudest on kohe näha, et joovad maha, mõni tundub küll olema õnnetu, kellel on tõesti tegemist oma
toimetulekuga.
See mustanahaline mees klarnetiga oli vist perekonnanimega Miller, kes töötab (-s) siin - seal ka inglise keele õpetajana... - võin ka eksida.
Olen elus korra näinud kerjusemutti, kellel olid absoluutselt loomaküünised, ma ei tea, kas tegu oli haigusega, aga pikad ja paksud konksus küüned
olid tal küll... lisaks ei tahtnud nägu näidata, käsi pikal kapuuts üle pea kerjas...
Tundub, et meediast läbikäinud süsteemne organiseeritud kerjamine on IRL tõsi, neil omad tsoonid ja obrokiandamid.... terav pilk oskab mõndagi
märgata...
Ükskord uurides aastaid tagasi sündmuste jadasüsteeme ehk teooriaid, hakkasin mingi periood andma kerjustele ikka 10-25 EEK, kuidas raha taskus
vastavalt oli... tulemuseks mõne aja möödudes tekkis täiesti arusaamatu situatsioon, kus mulle tekkis absoluutselt ootamatult 5000 EEK vaba raha,
täpsustama ma rohkem ei hakka. Samas ma ei õhuta mingit moodi kedagi samuti toimima!!! Kui, siis ainult omal vastutusel.
Antud eksperiment tundus jahmatav (õeldakse ju ikka, et kui tahad saada: tuleb anda!), justkui midagi oleks tõesti seal taga olnud... rohkem ma pole
selliseid eksperimente teinud.
Mis puutub "parmudesse", siis kui viisakalt ja kenasti ausalt tullakse küsima, et pea lõhub ja kõva pohmakas - siis olen taskusolevad metallkroonid
vahel ikka andnud ning just aususe eest, et ei tulda kägu pähe ajama...
Viimasel ajal liigun suht vähe ringi ja enam erilisi kokkupuuteid pole olnud erisuguse rahvaga.
Ja lõpetuseks: Kerjakoti ning vangla eest pole me keegi kaitstud!
|
|
Jb
Kasutaja     Postitusi: 307
Registreeritud: 24.09.2002 Viimane külastus: 15.04.2009 Asukoht: TLN Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.09.2002 kell 21:13 |
|
|
see mustanahaline klarnetimees jah humanitaarinstituudis õppejõud oli...mis temast nyyd saand on, ei tea...
TÄHELEPANU! Tekstis esinenud tegelased, kohad, jms on välja mõeldud, kokkulangevused tegelikkusega on puhtjuhuslikud ja ettekavatsemata.
|
|
li-li
pensil;)         Naine Postitusi: 7776
Registreeritud: 02.08.2002 Viimane külastus: 20.04.2018 Asukoht: seal kus on parem Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 25.09.2002 kell 06:32 |
|
|
Elan väikelinnas kus pole sellist nähtust nagu kerjused kunagi kui ka üks üritas endale sellisel moel raha saada ,oli kohe ka linnapea platsis ja
küsis mis mure tuli välja,et inimene oli tulnud hoopis teisest eesti otsast ja üritas nii raha välja peilida(omas linnas ju tuntakse) Meil
riigis on ikka ju võimalik kasutada sotsiaalabi ja et se ka arenex nõustun ma ennem sinna raha andma kui krt teab kellele
armastuse maagiline arv
on üksteist
veel pole hilja
hakata armastama
/Ott Arder/
|
|
tiina
Administrator          Postitusi: 5195
Registreeritud: 03.05.2002 Viimane külastus: 6.07.2023 Asukoht: Läänemaa Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 27.09.2002 kell 10:25 |
|
|
Ei ole kerjustega kokkupuuteid olnud. Ja meie linnas nad avalikult ei tegutse.
Ma ei oska öelda, kas annaksin inimesele raha või mitte. Peaksin enne talle otsa vaatama ja tükk aega silma vaatama, kui sisetunne siis ütleb, et
peaksin raha andma, siis ka annaksin ilmselt.
|
|
Kayleigh´n I
eriline mõrd         Postitusi: 4757
Registreeritud: 28.09.2002 Viimane külastus: 14.02.2012 Asukoht: Haabersti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 26.10.2002 kell 17:36 |
|
|
Mõni aasta tagasi andsin igale ettejuhuvale kerjusele paar krooni ... Aga nüüd enam ei anna. Ja enda arvates hea põhjusega. Nimelt mõned on täitsa
kobedad, et tööl käia ... teised ärajoonud nägudega ... no mina nende odekolonnikassasse raha ei lisa. Ja mõni mängib invaliidi ... Kaubamaja nurga
peal üks selline ... kord pole tal käsi .. kord jalgu.
Aga nüüd olen hakanud kerjavatele poisikstele raha asemel süüa pakkuma ... kui on saiapätsi või leivaga nõus .. lähme koos poodi. Liimiraha ei anna!
|
|
julychill
Kasutaja    Postitusi: 411
Registreeritud: 13.10.2002 Viimane külastus: 7.01.2004 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 28.10.2002 kell 13:01 |
|
|
no ma ei tea... küllap on teil õigus ses suhtes, et paljud neist eriti ei vääri raha andmist... aga ma olen lihtsalt selline, et tihtipeale mu peamine
viga ongi, et ma usun inimeste headusesse ja ei hakka kahtlustama, et mind äkki petetakse... sellepärast kui näen mingit õnnetu näoga tädikest või
kedagi, siis tahaks kohe väga aidata.. ja kui ei saa aidata ja tuleb niisama mööda kõndida, siis jääb natukeseks see kurb tunne veel kuhugile ajusoppi
kummitama...
|
|
pirka
Bännitud Postitusi: 1184
Registreeritud: 21.09.2002 Viimane külastus: 1.08.2004 Asukoht: Seal kus kõige mõnusam :) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 31.10.2002 kell 22:19 |
|
|
Kahjuks Tallinnas on kerjuseid väga palju. Kuid kes tõesti hädas on.... vot see nüüd küll väga kahtlane! Sotsiaalabi süsteemi võib kiruda, ja ta on
kah meil niru, kuid ta siiski mingil määral toimib! Ja päris nälga ei jää keegi. Muidugi kvaliteet, mida tarbida saad selle abiraha eest, on niru,
kuid midagi siiski.
Ja on nn. supiköögid. Olen ise kokku puutunud inimesega, kes eelistas supikööki minekule kerjamist. Sest seal antav toit talle ei maitsevat! No aga
siis ei ole see kõht ju teps mitte nii tühi! Kuid probla ei olnud mitte toidu maitses, vaid just alkoholis, seda ju supiköögist ei saa! See inimene
teenis kerjamisega rohkem kui mõni teine päevad läbi tööd rügades!
No miks siis pean mina sellisele andma oma tööga teenitud raha lihtsalt ära?
Kuid päris nii väita, et ma kunagi midagi ei anna, ma kah ei saa. See on nagu mingi sisetunne, mis mõnikord ütleb, et vat seda inimest on vaja
aidata... ja siis ma selle sisetunde järgi talitangi.
|
|
1tarvo
Algaja   Postitusi: 24
Registreeritud: 24.10.2002 Viimane külastus: 28.01.2006 Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 31.10.2002 kell 22:34 |
|
|
On olemas selline vanarahva ütlus, et näljasele anna õng, mitte kala. Võib ju anda abivajajale raha või süüa või riideid jne. Aga see teda ei aita.
Aitaks igasugune selline abi, mis aitaks tal tulevikus ise endaga toime tulla. Mõni inimene tingituna tervislikust olukorrast, vanusest vms. ei suuda
seda kõrvalabita. Siin peab abi osutama riik. Neid peab riik abistama ainult selles osas, millega nad ise toime ei tule. Lihtne, kas pole 
|
|
Liisukas
Algaja   Postitusi: 74
Registreeritud: 17.07.2002 Viimane külastus: 24.09.2003 Asukoht: virumaa Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 31.10.2002 kell 23:01 |
|
|
Ma võin küll ehk julm ja paha olla, kuid tänav ei ole õige koht abi saamiseks. Eestis on sotsiaalabisüsteem piisavalt arenenud ja on olemas inimesed,
kelle poole on võimalik abi saamiseks pöörduda. Ja enamasti kui ikkagi asi on piisavalt põhjendatud, siis need inimesed ka abi saavad. Teine küsimus
on hoopis see, et tihti on need kerjused alkoholiprobleemide küüsis ja vajavad raha hoopis kangema joogi jaoks. Kuid ma ei leia, et see oleks eluks
vajalik.
|
|
julychill
Registreeritud: 13.10.2002 Viimane külastus: 7.01.2004 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 19:20 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: pirka
See inimene teenis kerjamisega rohkem kui mõni teine päevad läbi tööd rügades!
uvitav palju nad (kerjused) siis kah teenivad? sest ma tean ntx seda, et mõni inimene (jutt ei käi kerjusest) teeb päevas 9 tundi täisesti ränka tööd
ja saab selle eest 30 eeku... ja kui nd on nii, et kerjusted teenivad rohkem, siis oi-oi, see on küll väga ebaaus..!!! kuid samas- kas see pole mitte
iga inimese oma valik kuidas ta raha teenib.. olgu see siis aus või ebaaus- kuigil on võimalus seda teenida...
|
|
meryli
LEBO      Postitusi: 3563
Registreeritud: 08.10.2002 Viimane külastus: 19.09.2008 Asukoht: PorFin-land Otsib: sõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 19:31 |
|
|
ei anneta! olen härras inime muidu, aga olen alati leidnud ise töelise abivajaja, ilma, et ta mulle oma kerjusemytsi ulataks. ja teades, milline
kasu on minu abist ...mmm...
Kes elab minevikus-sellel puudub tulevik! Mis ei tähendaks, et minevikuvigadest ei vöiks tuleviku jaoks öppida!!!
|
|
pirka
Bännitud Postitusi: 1184
Registreeritud: 21.09.2002 Viimane külastus: 1.08.2004 Asukoht: Seal kus kõige mõnusam :) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 20:10 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: julychill
uvitav palju nad (kerjused) siis kah teenivad? sest ma tean ntx seda, et mõni inimene (jutt ei käi kerjusest) teeb päevas 9 tundi täisesti ränka tööd
ja saab selle eest 30 eeku... ja kui nd on nii, et kerjusted teenivad rohkem, siis oi-oi, see on küll väga ebaaus..!!! kuid samas- kas see pole mitte
iga inimese oma valik kuidas ta raha teenib.. olgu see siis aus või ebaaus- kuigil on võimalus seda teenida...
Kas 30 tunnis või päevas... Kui päevas, siis soovitaksin sel inimesel kindlasti töökohta vahetada. Ta saab kerjusest ikka mitmeid kordi! vähem.
Kuid see selleks. Aga kuidas inimene raha teenib, ausalt või ebaausalt, see on muidugi ta enda asi. Kuid mina oma siiski ausalt teenitud raha teise
ebaausaks teenistuseks ei jaga. Kuid neid kes jagavad, jätkub piisavalt.
Kuigi meie sots. süsteem lonkab mitut jalga korraga, oleks siiski mõistlikum kas või juba sinna annetada. Või veel parem, mingile konkreetsele
asutusele, no näit. mõnele hoolde- või turvakodule. Siis on väikegi lootus, et asi läheb õigesse kohta.
Või kõikse õigem aidata mõnd konkreetset abivajajat. Kõigil meil kindlasti on omaski tutvusringkonnas neid, kel meist raskem on. Oma lastele väikseks
jäänud riided olen näiteks jaotanud kahe pere vahel, kus kummasgi kuus! last. Mõlemad toredadad pered, kus lastest hoolitakse, aga kuuega on
majanduslik olukord raske. Ning külla minnes on alati suur nännikott kaasas. Ja ma tean, et see abi on läinud asja ette.
Kuid kerjustele tänaval..... enmjaolt ei.
|
|
kykloop
Auväärne Kasutaja     Postitusi: 645
Registreeritud: 04.11.2002 Viimane külastus: 24.09.2006 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 06.11.2002 kell 15:33 |
|
|
Kui linnas seigeldes natuke raha mingist ostust ilma jääb annan mina alati jäägid kerjustele!
|
|
Veenus
Kasutaja     Postitusi: 176
Registreeritud: 19.09.2002 Viimane külastus: 3.02.2009 Asukoht: Tallinn Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 06.11.2002 kell 15:41 |
|
|
Üldiselt ei anna,
aga paar korda on juhutunud kus vanamutike no nii härdalt palub et hale hakkab ja annan aga üle paarikümne krooni küll mitte sest pole endalgi vahel.
|
|
meryli
LEBO      Postitusi: 3563
Registreeritud: 08.10.2002 Viimane külastus: 19.09.2008 Asukoht: PorFin-land Otsib: sõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 06.11.2002 kell 15:48 |
|
|
tuli meelde yks kurb juhtum, balti jamma tunnelis. olin yle paari aasta jala päälinnas ja mötlesin mina, et käin korra tunnelist läbi, mammi
seisab ja palub raha....korraga tuleb kisaga vene poiste kamp ja viib kogu mammi teenistuse koos mytsiga mammil käest
Kes elab minevikus-sellel puudub tulevik! Mis ei tähendaks, et minevikuvigadest ei vöiks tuleviku jaoks öppida!!!
|
|
julychill
|
postitatud 06.11.2002 kell 18:56 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: meryli
tuli meelde yks kurb juhtum, balti jamma tunnelis. olin yle paari aasta jala päälinnas ja mötlesin mina, et käin korra tunnelist läbi, mammi
seisab ja palub raha....korraga tuleb kisaga vene poiste kamp ja viib kogu mammi teenistuse koos mytsiga mammil käest
fuihhhh!! kui vastikud inimesed, kes nii teha julgevad!!         
|
|
Tirts
Algaja   Postitusi: 14
Registreeritud: 28.11.2002 Viimane külastus: 14.01.2003 Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 29.11.2002 kell 18:15 |
|
|
Venemaaga võrreldes meil kerjuseid praktiliselt ei ole. Ise annan alati, kui näen, et inimene ei joo. Ei või iial teada, kuidas elu võib minna,
näiteks kaotan töökoha, ei leia uut, ei jõua üüri maksta, satun tänavale jne... Nendel, kellele on issid-emmed korteri ostnud või pärandanud, ei ole
muidugi midagi karta.
|
|
Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 29.11.2002 kell 18:35 |
|
|
Olen vahel andnud raha, aga enam ei anna. Kord üks tädike küsi ka ja andsin, mis taskus oli. Ja kus siis järgnes sõim ... Ei saandki aru miks. Aga
selliste piinlike insidentide vältimiseks enam ei jaga raha laiali. Kui siis mõnele tõepoolest abivajajale. Kuid mine sa võta kinni, kes milleks
vajab.
PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
gio
Kasutaja     Postitusi: 346
Registreeritud: 02.11.2002 Viimane külastus: 24.05.2021 Asukoht: hispaania Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 29.11.2002 kell 22:17 |
|
|
see mustanahaline mees ei m2nginud mitte raha p2rast vaid oma l6buks ja teiste l6buks tal oli muuseas doctori kraad muusikas (sattusin taga yx kord
r22kima)aaa viimati n2gin teda vanalinna päevad eaegu
|
|
tuhvlialune
Algaja   Postitusi: 66
Registreeritud: 28.11.2002 Viimane külastus: 27.12.2002 Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 29.11.2002 kell 23:25 |
|
|
Ikka annan kui taskus vedeleb tavaliselt sisetunde alusel ei analüüsi mis nad sellega teevad tavaliselt ikka tänavad narkomaanidele ei anna ükskord
oli niisugune kus andsin hamburgeri ühele poisikesele vaatas teine mind nii näljase näoga võttis vastu ja sõi ära oli ikka väga näljane
|
|