mada
-           Mees Postitusi: 6524
Registreeritud: 03.05.2002 Viimane külastus: 17.09.2023 Asukoht: Tartu Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 09.10.2002 kell 21:11 |
|
|
Haigekassa ja muu tervisega seotu..
Kas arvate, et Eesti tervishoiusüsteem toimib korralikult ja õieti? Mida arvate haigekassast ning haigekassa juhtimisest? Kas suudate endale lubada
haige olemist?
PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!
|
|
Tom25
romantik      Postitusi: 1001
Registreeritud: 16.09.2002 Viimane külastus: 22.11.2002 Asukoht: Virumaa Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.10.2002 kell 09:46 |
|
|
Arvan, et Haigekassa algne idee, et kõik saaksid vältimatut arstiabi, on ju hea. Ainul nimetus on vale. Pigem on see mingi tervishoiumaks. Töötav
inimene Haigekassat küll abi ei saa, ainult maksab sinna, nimetuski selline: solidaarsusmaks.
On ju vanasõna: oma lüpsilehma hoia nagu silmatera. Töötav inimene peaks ruttu abi saama, mida rutem saab, seda enam ka kassasse maksab.
Raske probleem muidugi, sest rahvastiku jaotus on selline, et vähesed maksavad ja kõik tahavad abi saada. Haigekassa tööst ei maksa rääkidagi, see on
asi iseeneses ja ajab omi asju, nagu talle kasulik.
|
|
meryli
LEBO      Postitusi: 3563
Registreeritud: 08.10.2002 Viimane külastus: 19.09.2008 Asukoht: PorFin-land Otsib: sõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.10.2002 kell 09:50 |
|
|
Häman-sogan natuke teemat ja klysin, kas eestis toimib juba vabatahtlik haiguskindlustus? Lugesin sellest kord "Lääne Elust". Soovitan seda soojalt
köigil omale teha (Y) Kuna see (eeldatavasti) annab öiguse pöörduda kiire ja töisie häda korral erakliinukusse, sellisel juhul korvab kahjud
kindlustus.
|
|
tiina
Administrator          Postitusi: 5195
Registreeritud: 03.05.2002 Viimane külastus: 6.07.2023 Asukoht: Läänemaa Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.10.2002 kell 12:22 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: meryli
Häman-sogan natuke teemat ja klysin, kas eestis toimib juba vabatahtlik haiguskindlustus? Lugesin sellest kord "Lääne Elust". Soovitan seda soojalt
köigil omale teha (Y) Kuna see (eeldatavasti) annab öiguse pöörduda kiire ja töisie häda korral erakliinukusse, sellisel juhul korvab kahjud
kindlustus.
Kuule, ole nüüd. Enamus saavad Eestis nii vähe palka, et pere hädavaevu ots otsaga järgmise palgapäevani välja tuleb. Kust võtta veel see raha, et
kindlustusele maksta...mõtlen siin tavatööliste olukorda???
|
|
meryli
LEBO      Postitusi: 3563
Registreeritud: 08.10.2002 Viimane külastus: 19.09.2008 Asukoht: PorFin-land Otsib: sõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.10.2002 kell 12:30 |
|
|
Aga palju see kindlustus on kui keegi juhuslikult teab:O? Selles suhtes igatahes kasulik, et kui haigekassale maksad raha ja abi vajades abi ei saa,
siis sellisel juhul sind abita ei jäeta(Y)
|
|
saskia
Kasutaja     Postitusi: 446
Registreeritud: 25.09.2002 Viimane külastus: 5.02.2009 Asukoht: ikka maal metsas Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.10.2002 kell 13:38 |
|
|
Kuidas nüüd öelda, üldiselt haige olla on nagu luksus, mida kergelt endale lubada ei saa. Mul väike laps ja olen temaga juba 3 nädalat haiguslehel
olnud. Tööl käia ei saa- pean teda ravima- palka järelikult ei teeni. Samas on vaja ravimeid osta, lasteaia maksu maksta, jne. Haigekassa kompenseerib
küll 100% , aga kätte saan vaid 25% , sest nüüd arvestatakse aasta keskmise palga järgi ja ma ei ole aastat tööl olnud. Ja makstakse ainult esimesed
10 päeva kinni, ülejäänud aja istun oma lõbuks, sest haiget last lasteaeda ju ei vii... Kuidas siis suhtuda sellesse??? Ma ei leia, et siin midagi
õiglast oleks, makse maksame ju kõik riigile...
|
|
Ixan
Bännitud Postitusi: 653
Registreeritud: 01.10.2002 Viimane külastus: 29.10.2003 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 17:17 |
|
|
Haigekassa on väga mõttetu asi... isegi intensiivraviosakonnas lamaval haigelt nõutakse voodikoha eest raha... tõsi, vähem, kui tavaliselt
haigelt. Praegu saavad ainult lapsed mingit soodustust.
Aga ilma haigekassakaardiga ei võeta sind vist kuskil jutulegi... või vähemalt nii see oli mõni aeg tagasi.
...Nüüd tuleb mulle meelda, et mu haigekassakaardi tähtaeg on 10/02... ma loodan, et ma nüüd haigeks ei jää...
...
|
|
Kayleigh´n I
eriline mõrd         Postitusi: 4757
Registreeritud: 28.09.2002 Viimane külastus: 14.02.2012 Asukoht: Haabersti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 17:27 |
|
|
Eks see meie haigekassa süsteem ole jah väga vildakatele jalgadele ehitatud... koliseb siit ja sealt.
Ja see, et ilma kaardi ettenäitamiseta jutule ei võeta, on lihtsalt nõme. Kaardi olemasolekut ja kehtivust saab ju isikukoodi abil tuvastada.
Mulle vaadati ka altkulmu otsa, kui kiirabi kohale tiris ja ma valude pärast ei olnud lihtsalt suuteline kotti ronima. Ei tahtnud kohe mitte
välisuksest kaugemale lasta. Kähisesin siis kiirabis mind aidanud arstile, et võtku ise mu kotist .. kaevas välja ja sees ma olingi.
|
|
pirka
Bännitud Postitusi: 1184
Registreeritud: 21.09.2002 Viimane külastus: 1.08.2004 Asukoht: Seal kus kõige mõnusam :) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 01.11.2002 kell 17:58 |
|
|
Minu jaoks on haigekassa küll suht mõttetu asi. Idee võis algselt hea olla, kuid lõpptulemus on nadi. Rohkem näib see süsteem tegelevat oma siseasjade
kui inimeste terviseprobleemidega. Ja nende nõue haiglatele ja polikliinikutele, et tuleb oma rahasid planeerida aasta jagu ette ning rohkem ei saa,
on jabur. No õelge kuidas saab ette planeerida haigeks jäämist? See on ju sama mis tööandja nõuaks teilt aasta lõpus, et vat nüüd pange kirja, mis
kuus kui mitu päeva te haige olete Ja katsuge te olla veidi rohkem või vähem.... Mingi plaanimajandus on jah vajalik. Kuid tervishoiusüsteemis ei
ole võimalik seda väga täpselt määratleda.
Ning krooniliste tõbedega eriti abi sealt ei saa, hambaravi ammugi mitte. Tavalise külmetusega koju jäädes vaatab aga tööandja viltu ja paljud nii
tööl edasi käivadki. Rahakotile mõjub kah pahasti see kojujäämine. Haiglapäevadele maksa ise juurde.... No seda loetelu võiks vist veel pikalt
jätkata...
Kuid eks igal omad kogemused, ja kaldun arvama, et positiivseid suht vähe
|
|
Tom25
Registreeritud: 16.09.2002 Viimane külastus: 22.11.2002 Asukoht: Virumaa Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 02.11.2002 kell 10:21 |
|
|
Kõik keerulised asjad on oma olemuselt lihtsad. Tegevuste puhul on kõige olulisem eesmärk. Võtame näiteks sellise lihtsa mõiste nagu kala püüdmine.
Kui nüüd keskenduda püüdmisele, siis võib ka kaevust proovida. Väga mugav, kohe kodus püüad, püüdmine õnnestub igal juhul. Kui keskenduda kalale, siis
ei peagi ju püüdma. Mugavam on poest osta, aega hoiab kokku. Keerulisem on, kui eesmärgiks on kala püüdmine. Siis tuleb püüda ja kala ka saada.
Haigekassaga on juhtunud see, et eesmärgiks on kassa, äri ajamine, haige on ära unustatud. Haigekassa on ärikeskne, mitte ravikeskne. Eesmärgiks ei
ole ravi, siit ka klientide vaevused.
homme on veel parem
|
|
julychill
Kasutaja    Postitusi: 411
Registreeritud: 13.10.2002 Viimane külastus: 7.01.2004 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 02.11.2002 kell 17:55 |
|
|
mind häirib veel see, et niiiii kaua tuleb oodata, et arstile saaks!! ma ei pea silmas perearsti, a kui ntx kirurgi läbivaatulst vaja on, siis... nuh,
mul juhtus lihaserebend ja ei taha kuidagi ära paraneda.. ja nd ootan juba kuu aega, et mingit abi saada, sest perearsti käest ei saa muud nõu, kui
osta mingit salvi, mis sugugi ei aita... ja tema ütleb et mis teha... sellised järjekorrad on..  
|
|
pirka
Bännitud Postitusi: 1184
Registreeritud: 21.09.2002 Viimane külastus: 1.08.2004 Asukoht: Seal kus kõige mõnusam :) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 02.11.2002 kell 17:59 |
|
|
Laste adenoidide ja mandlite lõikusele järjekord on üle aasta! Oota siis seda...
Aga selle ajaga adenoid ju aina kasvab....
|
|
Ixan
Bännitud Postitusi: 653
Registreeritud: 01.10.2002 Viimane külastus: 29.10.2003 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 02.11.2002 kell 18:07 |
|
|
Järjekorrast ei tasu rääkidagi... isegi hambaarsti juurde minnes on ooteaeg vähemalt kaks kuud (kui just ei valuta)... mis siis muust rääkida...
ja ega vist seda olukorda eriti parandada ka saa... ainult prioriteete tuleks muuta, kellel ikka suurem häda on, see saab ennem...
Kõige parem variant oleks siiski omada tuttavat arsti...
...
|
|
Tom25
|
postitatud 02.11.2002 kell 18:44 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: julychill
mind häirib veel see, et niiiii kaua tuleb oodata, et arstile saaks!!
Vat selle asjaga on ka nii ja naa. Kui liigutada oma rahakotti, siis ei pea ju üldse ootama. Sageli on nii, et kui küsid, millal saab, siis
vastatakse, et järjekord kolm kuud. Kui oma raha eest, siis öeldakse, et tulge või homme.
homme on veel parem
|
|
julychill
Kasutaja    Postitusi: 411
Registreeritud: 13.10.2002 Viimane külastus: 7.01.2004 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 02.11.2002 kell 21:27 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: Tom25
Tsitaat: Algne postitaja: julychill
mind häirib veel see, et niiiii kaua tuleb oodata, et arstile saaks!!
Vat selle asjaga on ka nii ja naa. Kui liigutada oma rahakotti, siis ei pea ju üldse ootama. Sageli on nii, et kui küsid, millal saab, siis
vastatakse, et järjekord kolm kuud. Kui oma raha eest, siis öeldakse, et tulge või homme.
nujahh, kustkohast tavalisel õpilasel see money peaks olema uvitav...
|
|
Tom25
|
postitatud 04.11.2002 kell 10:22 |
|
|
See haigekassaga seonduv meenutab ühte anekdootlikku lugu.
Haigekassaga on nagu puu otsast alla pudelisse pissimisega. Algul ei saa pihta ja kui pihta hakkad saama, siis saab ressurss otsa.
homme on veel parem
|
|
lota_kalla
Auväärne Kasutaja     Postitusi: 517
Registreeritud: 18.08.2002 Viimane külastus: 3.08.2005 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 10.11.2002 kell 17:17 |
|
|
haige olla on tänapäeval igat pidi kulukas =( tudengitel on haigekassaga jamasid...jne..
ma saan veel sügiseni lebotada ja siis hakkan uurimapuurima seda haigekassa värkensit...keerulisex teevad selle...ja kindel ma selles küll ple et see
nüüd odavam ja parem süsteem on =)
|
|
Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 22.11.2002 kell 21:29 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: Ixan
...Nüüd tuleb mulle meelda, et mu haigekassakaardi tähtaeg on 10/02... ma loodan, et ma nüüd haigeks ei jää...
Kõik kehtiva kindlustusega kaardid pidi edasi kehtima kuni 2006 niipalju kui mina tean. Kui muidugi kindlustatus ei katke ...
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 22.11.2002 kell 21:32 |
|
|
Haigekassaga on siin midagi küll mäda. Maksad küll, aint abi ei saa. Nii ma kosutangi erameditsiini. Mis parata. Sest närve rikkuda ma mingite
järjekordade pärast ei kavatse. Ja sõimata ka saand omajagu, enam ei taha. Nüüd vähemalt olen poputatud ja hoitud. Kuigi jah, ega ma eriti tõbine just
polegi olnud. Hetkel nagu tita tulekuga arste tüüdand. Ja erata poleks titasidki. Niipalju siis riigimeditsiinist.
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
kontorihiir
..umbusklik...        Postitusi: 7276
Registreeritud: 30.08.2002 Viimane külastus: 13.06.2018 Asukoht: kontoriavarustes Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 23.11.2002 kell 17:55 |
|
|
Ajab jah hinge täis. Eriti see hambaravi pool. Täna just isa kurtis kui palju peavad oma proteeside eest maksma.
Hea, et mul olen Mina. Mina ei vea ennast kunagi alt.
Karlsson Katuselt
|
|
Mamba
Auväärne Kasutaja     Postitusi: 840
Registreeritud: 06.11.2002 Viimane külastus: 15.07.2007 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.12.2002 kell 19:58 |
|
|
See perearsti süsteem on küll täitsa p..e kukkunud
|
|
arvutihiir
Kasutaja    Postitusi: 298
Registreeritud: 15.12.2002 Viimane külastus: 29.07.2003 Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.12.2002 kell 20:03 |
|
|
Registreerisin ennast perearstile. Küsimus, mis mind kukalt kratsima pani oli - kas te vajate veerand tundi või 20 min? Et mina pean teadma?
Kas 20 min maksab rohkem?
Varem, kui ma käisin, läks alati 30 min ära. Huvitav, kui kellelegi on suurem mure, kas ta siis võtab kaks aega järjest?
|
|
Mamba
Registreeritud: 06.11.2002 Viimane külastus: 15.07.2007 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.12.2002 kell 20:12 |
|
|
Võin perearstidest mõne tõestisündinud loo rääkida, need on lihtsalt nii absurdsed, et tunduvad anekdootidena
|
|
Mamba
|
postitatud 17.12.2002 kell 20:16 |
|
|
Juhtus kord selline asi, et vanamutike kukkus oma sääreluule mõra sisse, see läks paiste ja siis komberdas ta perearsti juurde, et too ta rõntkeni
saadaks ja laseks kellegil teadjamal üle vaadata, perearst siis vaatas asja üle ja vastas
" Ega siin mingit rõntgenit vaja polegi, siin niigi kõik selge, seda jalga parandab vaid surm".
|
|
PimeKirurg
Algaja   Postitusi: 73
Registreeritud: 17.12.2002 Viimane külastus: 18.09.2003 Asukoht: Linn, mis põleb Otsib: armukest Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.12.2002 kell 21:49 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: arvutihiir
Küsimus, mis mind kukalt kratsima pani oli - kas te vajate veerand tundi või 20 min?
-----
NB! Ei kuskilt otsast midagi isiklikku!!!
-----
Nad oleks võid seletada... Ise asi KAUA sa jõuad igale lollile seletada. Loogish, et küsitakse kaua sul läheb. Tahad retsepti -> 5 minutit. Vaja leida
sobivam ravim -> 10min + järgmine visiit x-aja pärast. Esmasvisiit haigusega -> üldse võiks terve tund või kaks kulutada.
AGA kust sa võtad selle aja. Päevas on 8 töötundi igale haigele 20 minutit (unustame hetkeks telefoni konsultatsioonid). Mitu haiget sa jõuad "läbi"
võtta???
Seega loogish et küsitakse, kaua läheb, ega siis see kinu pole, kus seansi kaupa sisse saab. Ikka elav järjekord, sest inimesed haigestuvad
siiski ootamatult. Siis on võimalik planeerida ja teavitada inimest - ka Teie mahute täna arsti juurde. Selline on elu. JA kui kellegile tundub 15-20
minutit pikk aeg, siis... noh... ega paberid ennast ise ikka ei märi. OK, paneme pabereid täitma (med haridusega) kiirtrükkali -> säästame 2-3
minutit pea patsient. Kes maksab trükkali kinni? Ikka perearst ise.
Seega on saanud (on tehtud) perearstindusest täielikult eraettevõrmine. Ise vastutad. Ise saad kasumit, hmm. Ise pood end kase otsa.
Ja kui keegi arvab, et tal oleks _õigust_ nõuda perearstilt (ma ei räägi riigist) "pidevat teenust", siis eksib. Palju saab perearst teie pealt
raha? Ca 15 kr kuus vist (täpsemalt ei meenu)... küsimus palju maksab üks röntgen pilt? Järeldused teeb igaüks ise.
See et perearstid elavad ja teie elate (sõna otses mõttes), seisneb selles, et nad teevad 24h päävas tööd, ja popsivad samamoodi omale Prosacit sisse
nagu nende patsiendid.
Rääkimata veel lugudest, et iga patsient on ise kõige targem arst 
Ausõna, ka mul jookeksid kõrvad sitavett, ning ma reageeriks enamustele asjadele sarnaselt nagu mainitud "seda parandab vaid haud" (andke neile see
andeks, vähemalt proovige mõista, kuid tõesti see pole ilus). Ma ei arva et iga inimene suudab olla selline naeruperse nagu mine, ning igale lollile
10 minutit arstitöö kõrvalt teiste töösse suhtumist õpetada ning tutvustamaks neile kõiki valdkonna probleeme.
Viimane asi mille üle mõtelda:
"arst = inimene"
"arst != terve"
Kuna algne teema oli haigekassa, siis haigekassa poolt paar sõna - nad on veel elus!! Mujal maailmas on sellised asjad AMMU ilma perses! pihtas!
põhjas! ning ilma välise abita toime ei tule. Eestil pole sellist abi (mida panna jätkuvalt kasusaamata musta auku) kuskilt võtta.
Hingitseme, AGA me mingitseme.
must on huumor, kuid see eest valgustav.
olen tuumor, tekitan hallukaid.
|
|