Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 18:17 |
|
|
Kohustuslik kirjandus
Kas peate koolilaste kohustuslikku kirjandust oluliseks või olete arvamusel, et kes loeb, loeb niigi ja kellele see on vaid üks linnukese kirjasaamise
kohustus, sellele suurt midagi nagunii külge ei hakka?
Nö kunagised koolilapsed, kas mäletate omast kooliajast mõnd kohustuslikku lugemist, mis oli tõeline "raamatu vägistamine" või midagi, mis
osutus kõige kohustuslikkuse kiuste meeldivaks elamuseks.
PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
Killagal
Kuskil mujal       Postitusi: 1752
Registreeritud: 21.11.2003 Viimane külastus: 19.12.2011 Asukoht: Tartu Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 18:25 |
|
|
Ainus kohustusliku kirjanduse raamat, mille ma kaanest kaaneni läbi lugesin, ooli Goethe "Fausti" esimene osa. Ülejäänude kohta lugeisn
ainult kokkuvõtteid või mõnd tähtsamat kohta. Ma kohe ei suuda midagi lugeda, kui see kohustuslik on. Mõned raamatud, mis kooliajal kohustuslikud
olid, olen nüüd hiljem läbi lugenud . aga kooliajal ei suutnud.
|
|
maritv
ikkagi inimene!       Naine Postitusi: 1491
Registreeritud: 04.01.2004 Viimane külastus: 18.06.2012 Asukoht: kuskil rentsli ja tähtede vahel Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 18:35 |
|
|
oi, kohustusliku kirjanduse suhtes olin mina alati väga ontlik... (hehee, nüüd võib juba minevikuvormi kasutada, sest minu kohustuslik kirjandus on
nüüd, 12. klassi lõpuks viimaks loetud)
alati lugesin kõik läbi, mis kästi. ja seda nii tavalises kirjandustunnis kui inglise kirjanduses eelmisel aastal ja ameerika kirjanduses sel aastal.
muidugi ei pruugi kogu kohustuslik kirjandus kõigile meeldida - ei saagi! -, aga silmaringi avardamiseks on seda vaja. ja midagi avastab endale
kindlasti igaüks.
olõ-i tan tetä midä
elo iks lätt ummasuudu
eskina mul kõvva vidä
et om minnu ilma luudu
- Contra
|
|
pisimumm
Auväärne Kasutaja     Postitusi: 507
Registreeritud: 29.11.2003 Viimane külastus: 23.01.2009 Asukoht: Tallinn Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 18:36 |
|
|
Mäletan raamatut "Väike lord Fountreloy" või midagi sarnast. Üldse ei suutnud lugeda, sest nii igav tundus
Ära nuta, sest elu ei vääri pisaraid.
|
|
sirli
Vaikne vaatleja       Naine Postitusi: 2410
Registreeritud: 08.06.2003 Viimane külastus: 6.02.2021 Asukoht: muutub pidevalt,enamasti seal,kus on soe ja kindel Otsib: meelelahutust Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 19:08 |
|
|
Tegelikult on see kohustuslik kirjandus suhteliselt oluline, maailmapildi arendamiseks, lugemise harjutamiseks- kui inimene pole kusagil 7. klassiks
lugemisharjumust omandanud, siis ta ei hakkagi kunagi lugema. Ma arvan küll aga seda, et see kohustusliku kirjanduse valik võiks olla veidikene vabam.
On raamatuid, mida mõni ei suuda lugeda ja see tekitab tõeliselt suure vastikuse selle raamatu ja üldse lugemise vastu, mina näiteks ei ole siiamaani
suutnud korralikult läbi lugeda Toomas Nipernaadit, mis tekitas minus kunagi tõelise vastikuse Gailiti nime vastu, kusjuures kõik teised Gailiti
teosed on hiljem väga huvitavateks osutunud.
|
|
Ray
Friik      Postitusi: 5187
Registreeritud: 28.08.2002 Viimane külastus: 5.05.2013 Asukoht: Eesti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 19:18 |
|
|
Natuke teemaväline, aga seee "kohustusliku kirjanduse" asi on minumeelest
1) propaganda (mitte tingimata, aga siiski)
2) äriidee ( ------------ // -------------- )
Muideks, päris huvitav oli lugeda üks hetk (aasta tagasi?) kohustuslike raamatute nimekirja. Seal oli ka vähemasti ühe kirjaniku teos, mis on minu
tagasihoidliku arvamuse kohaselt (raju) saast ning lihtsalt müügi huvides sokutatud läbi tutvuste sinna nimekirja. Paljudki ennemini ostavad raamatu,
kui lähevad laenutavad.
Ise omal ajal lugesin enamuse ikka läbi ja osa, mida ei saanud isegi vägisi lugeda, nihverdasin kuidagi ära. Üldiselt olin üsna aktiivne lugeja üsna
varajasest noorusest peale ja alles viimased aastad on jäänud rohkem soiku, ehk siis loen kitsama suunitlusega materjale.
|
|
Meowriah
Kasutaja    Postitusi: 120
Registreeritud: 08.04.2004 Viimane külastus: 11.09.2004 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 19:21 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: Lola69
kes loeb, loeb niigi ja kellele see on vaid üks linnukese kirjasaamise kohustus, sellele suurt midagi nagunii külge ei hakka
NÕUS. Mina näitex loen koguaeg...aga teglt kohustuslikku ei salli. Sellele, kes palju loeb, jäävad need raamatud alati 1 aasta hiljax...tunduvad juba
titekad. :S Aga keegi enamasti ei loe jah neid
|
|
maritv
Registreeritud: 04.01.2004 Viimane külastus: 18.06.2012 Asukoht: kuskil rentsli ja tähtede vahel Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 19:25 |
|
|
ray, mina küll ei ütleks, et paljud ennemini lähevad ostavad raamatu, kui laenutavad!
meie klassiga näiteks jagasime raamatuid omavahel jummalast sõbralikult ja vajadusel külastasime isegi kooli raamatukogu
Lisatud: see on küll õige, et kohustuslikud asjad hakkavad vastu juba sellepärast, et nad on kohustuslikud. aga mõned kohustusliku kirjanduse
teosed on minu meelest lihtsalt üliigavad
olõ-i tan tetä midä
elo iks lätt ummasuudu
eskina mul kõvva vidä
et om minnu ilma luudu
- Contra
|
|
Ray
Registreeritud: 28.08.2002 Viimane külastus: 5.05.2013 Asukoht: Eesti Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 19:25 |
|
|
Eks vist jah, kes loeb see loeb. Mõni lihtsalt ei loegi eriti midagi.
Minujaoks olid nooruses raamatupoed ühed ihaldatumad kohad.
Päris karmi asja lugesin juba 8-9 aastaselt, näiteks Ott Moorlat "Ideest rakenduseni" (Lisatud: 1981 tuli raamat välja ja siis sai
see ostetud, järelikult olin siis 7-8.a).
Paras praegu lugeda.
Kohustuslikud asjad hakkavad ikka natuke vastu, seda küll.
|
|
susanna
Susanna-I'm crazy loving you         Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004 Viimane külastus: 6.08.2022 Asukoht: Neverland ;) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 20:25 |
|
|
koolist möödas terve igavik, aga lugesin tollased kohustuslikud asjad ikka läbi
olin ja olen siiani raamatuhull (kuigi nüüd hulga vähem aega lugemisega tegeleda)
huvitavad polnud pooled, mis ette anti, aga hirm keska lõpukirjandi ees oli suur, siis sirvisin raamatu läbi, et mitte päris metsa minna, kui test
tehti loetu kohta
kõige tüütum oli kalevipoeg , tõde ja õiguse viimased osad
nojah, siis oli veel ülesküntud uudismaa
Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1
|
|
Ray
|
postitatud 19.04.2004 kell 20:32 |
|
|
Tammsaar polnudki mulle väga kurnav, 1 ja 5. osa olid kohustuslikud, lugesin ise muud ka läbi.
Kohati üsna elulähedane lugu see Tõde ja... 
|
|
chardonnay
Kasutaja     Postitusi: 423
Registreeritud: 06.03.2004 Viimane külastus: 20.11.2010 Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 19.04.2004 kell 21:42 |
|
|
Kohustuslikku kirjandust hakkasin lugema alles gümnaasiumis. Paar raamatut, mis tõeliselt head, kuid kohustuslikud olid, olid kuristik rukkis ja
triumfikaar. Krossi keisrihull oli ka omapärane. Aga praegu rohkem ei tulegi meelde raamatuid, mida suure vihaga loetud ei saadud 
|
|
kodukiisu
kiire putukas       Postitusi: 1450
Registreeritud: 01.09.2003 Viimane külastus: 17.10.2005 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 01:20 |
|
|
Mulle tohutult meeldis lugeda kooli ajal, lugesin lisaks kohustuslikule ka veel muid raamatuid, peale selle oli mul paar-kolm lemmikut, kellelt
lugesin kõik eesti keeles ilmunud teosed läbi...
ainuke kohustusliku kirjanduse teos mis minu jaoks hirmus igav oli ja jäigi läbi lugemata oli "Tõde ja õigus" - esimese osa jõudsin poole
peale siis enam ei suutnud
|
|
li-li
pensil;)         Naine Postitusi: 7776
Registreeritud: 02.08.2002 Viimane külastus: 20.04.2018 Asukoht: seal kus on parem Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 01:42 |
|
|
Mulle aga meenub,et just algklassides sai nagu kohustuslik raamat läbi loetud pool vägisi.......hilisemates klassides sai mõnda küll lausa huviga
loetud
armastuse maagiline arv
on üksteist
veel pole hilja
hakata armastama
/Ott Arder/
|
|
mirelles
Kasutaja     Postitusi: 304
Registreeritud: 22.02.2004 Viimane külastus: 29.09.2004 Asukoht: momendil kodus Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 06:17 |
|
|
Eks see kohustuslik kirjandus üks pealesunnitud värk ole . Aga tegelikult on see nn." kohustuslik" isegi hea , vähemalt need raamatud loeb
laps läbi , ja no midagi ikka hakkab külge ka.... muidu ehk ei loeks üldse midagi .
|
|
püsimatu
püsiväärtustaja       Postitusi: 2542
Registreeritud: 07.09.2003 Viimane külastus: 9.07.2007 Asukoht: tallinn Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 11:31 |
|
|
Tõde ja õigust ei suutnud minagi lugeda, sest ta oli liiga kohustuslik. Vaim hakkas protesteerima.
Algklassides, kui oma mina polnd nii veel esile tükkinud lugesin kõik kohustusliku läbi, keskas väga valikuliselt, st ainult seda, mis meeldis, nt
Majakovski.
Huvitav see, et algklasside kohustuslik programm polegi muutunud eriti. Poiss lohe mul, pole elu sees veel ühtki raamatut läbi lugenud, ma teen talle
siis tavaliselt sisukokkuvõtteid.
Tulnud eluteatrisse, istume rumalalt seljaga lava poole. Näeme kullatud sambaid ja kaunistusi, jälgime rahvast tulemas ja minemas, ja kui tuli lõpus
kustutatakse, siis küsime endalt hämmeldunult:mis on kõige selle mõte?
R.Tagore
|
|
pisimimm
Super Moderator        Postitusi: 11634
Registreeritud: 19.11.2002 Viimane külastus: 7.09.2010 Asukoht: muinasjutumaal :) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 13:36 |
|
|
Tänu kohustuslikule kirjandusele hakkasin armastama Tammsaaret ja lugesin kooliajal enamuse tema teostest läbi Aga muidu, ega suurt ei viitsinud
küll - kui oli lugemisekontroll, reeglina kirjalik, siis spikerdasin teiste pealt kõik maha
Lase mul olla jääkuubik, kes libiseb piki su keha ja upub su nabaauku, et siis surra su süles...
|
|
sway
Kasutaja     Postitusi: 161
Registreeritud: 11.03.2004 Viimane külastus: 21.06.2007 Otsib: sõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 14:33 |
|
|
mina lugesin peaaegu kõik kohustuslikud raamatud läbi.
aga mõned olid ikka HAIGED ka: ristikivi ajaloolised romaanid, kuningas oidipus, faust...
kuid mõni oli väga hea - "meister ja margarita" ja "kuritöö ja karistus" ....
|
|
netty
My life,my rules!      Postitusi: 510
Registreeritud: 16.10.2003 Viimane külastus: 29.03.2011 Asukoht: pärnu Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 14:55 |
|
|
Olen ikka enamuse kohustslikust kirjandusest korralikult läbi lugenud.Ja enamus on ka väga head olnud.Usun,et need on tähtsad,sest enamus ju sellise
tiba tuntumad ja kuna mulle väga meeldib lugeda,siis mix mitte.
I sleep with what I said...
|
|
susanna
Susanna-I'm crazy loving you         Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004 Viimane külastus: 6.08.2022 Asukoht: Neverland ;) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 14:59 |
|
|
selle kohustusliku kirjandusega tänapäeval ka üks peavalu
tütar suurem, saab aru, et tal vaja siiski oma silmaringi arendada ja loeb
poisid väga laisad, nii olengi siis ise aidanud lugeda, et vähemalt oskaks midagi öelda tunnis, kui küsitakse
algklasside kohustuslik on pea- aegu muutumatu püsinud
aga lugeda lapsed ei armasta, neile tundub iga pealesunnitud koolitöö ületamatu mäena, seda veel eriti siis, kui vaheajaks antakse lugemist
samas, kui nad ei loe lapsena, ei tule ka lugemisharjumust ja proovi neile selgeks teha, et see mälu treening on ja arendab mõtlemist
Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1
|
|
maritv
|
postitatud 20.04.2004 kell 16:26 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: sway
mina lugesin peaaegu kõik kohustuslikud raamatud läbi.
aga mõned olid ikka HAIGED ka: ristikivi ajaloolised romaanid, kuningas oidipus, faust...
kuid mõni oli väga hea - "meister ja margarita" ja "kuritöö ja karistus" ....
minu meelest "faust" küll HAIGE pole. mulle isegi meeldis.
ja "meistrist ja margaritast" saab palju paremini aru, kui "fausti" olla lugenud.
"meister & margarita" ja "kuritöö ja karistus" olid lahedad, jahhhh. "keisri hull" oli ka tegelt päris lahe.
aga remarque väga ei meeldinud mulle.
olõ-i tan tetä midä
elo iks lätt ummasuudu
eskina mul kõvva vidä
et om minnu ilma luudu
- Contra
|
|
zipelgatydruk
Friik       Postitusi: 1220
Registreeritud: 15.01.2004 Viimane külastus: 7.11.2018 Asukoht: Eesti Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 16:36 |
|
|
Enamus kohustusliku kirjanduse raamatud lugesin l2bi. Polnd muud v2ljap22su lihtsalt.
Ullem raamat, mida tuli lugeda oli "Anna Karenina". See venis ja venis. Hea oli kui l6puks l2bi sai.
Hmm... Tammsaare "T6e ja 6igusega" on nii, et esimesed neli osa lugesin kiirelt l2bi. Viiendat osa loen vahelduva eduga juba kolm aastat.
No mitte kohe ei j6ua sellega edasi
Olge häbematu ja te saavutate edu
|
|
zitazitikaz
tyytu putukas      Postitusi: 1323
Registreeritud: 14.10.2003 Viimane külastus: 30.12.2021 Asukoht: McOil Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 16:42 |
|
|
oehh... olen täheldanud, et nüüd kui meil on uus kirjanduse õpetaja, kes on ikka eriti mõttetu kuju, siis kohustusliku kirjanduse lugemine kohe eriti
tülgastavaks muutunud...
ja minu meelest õppeprogramm nii täis topitud igasugu lollusi, et lugemiseks jääb väga vähe aega, kui kõik kodused tööd ilusti ära teha, eriti tunnen
kaasa nenile, kellel mingites trennides ka veel vaja käia...
ja mina, kes ma vihkan poole leheküljelisi võrdlusi, ei suuda keskkooli kohustuslikku kirjandust kohe üldse lugeda....
muidu "Bullerby lapsed" väga õnnestunud kohustuslik kirjandus.... 
|
|
ratatosk
vabamõtleja          Postitusi: 2591
Registreeritud: 07.11.2003 Viimane külastus: 22.01.2010 Asukoht: Tartus, põhiliselt Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 17:12 |
|
|
Põhikooliaegsest kohustuslikust kirjandusest ei mäleta suurt midagi, eks ikka midagi sai vastumeelselt läbi kah loetud. Keskkoolis ei lugenud
kohustuslikku kirjandust üldse kohe. Kaks raamatut lugesin läbi: "Kuristik rukkis" (meeldis ja sellepärast lugesin) ja "Tõde ja
õigus I" (tundus tolla üsna mõttetu raamat). Aga kuidagi sain ikka kontrolltööd ja kirjandid ära nihverdatud.
-- all works are protected by GNU Free Document License --
|
|
tiina
Administrator          Postitusi: 5195
Registreeritud: 03.05.2002 Viimane külastus: 6.07.2023 Asukoht: Läänemaa Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 20.04.2004 kell 19:01 |
|
|
Minu arust küll kohustuslik kirjandus pole mõttetu. Külge jääb ikka miskit.
Näiteks mul poeg kohe üldse ei loe raamatuid. Aga kohustusliku kirjanduse ta peab läbi lugema. Ja vale oleks arvata, et nendest raamatutest kohe üldse
midagi küge ei hakka. Mõni raamat on isegi talle hakanud poole pealt huvi pakkuma Kuigi ega ta seepärast veel vabatahtlikult raamatut kätte võta,
lihtsalt lugemiseks
Mina leian, et see on vajalik. Ehk peaks aeg ajalt üle vaatama vaid need nimekirjad mis siis kohustuslikuks pandud. Ajad muutuvad, lapsed kah... Kuigi
klassika ja tuntumad kirjanikud peaks ikka läbi lugema. Seda kirjandust pole ju nii metsikult kah, et võtaks tüki küljest.
Pealegi nüüd ju antakse iga kord kolme raamatu vahel valida...mida siis laps tahab lugeda. Varem anti sügisel pikk nimekiri ette ja pidid kõik läbi
lugema. Nüüd...vähemasti siin koolis...antakse neli korda aastas kohustuslikku lugemist ja siis peab kolme raamatu vahel valima. Isegi lihtsaks asi
tehtud.
Mis mind aga häirib, on see, et isegi põhikooli esimeses klassis ei pea veel kirjandeid kirjutama. On lünktekstid raamatu kohta, kontrollimaks, kas
oled raamatu läbi lugenud...nagu kontrolltöö. Kui küsisin poisilt, et kas te kirjandeid ei kirjutagi...siis poiss imestunult küsis, et mis kirjandeid
Seletasin talle siis ära, et mis see kirjand endast kujutab. Siis poiss vastas, et tunnis nad aeg ajalt midagi natuke teevad...nii paar vihiku
lehekest. No see pole ju kirjand. Mis moodi ja millal neid siis lõpukirjandiks ette valmistatakse Kirjandus poisil 5, nii et tema oskamatus
ja mõistmatus see kah olla ei saa...nad ei kirjutagi kirjandeid...täitsa huvitav... Muide, 6 klass juba käsil ja lõpetamisel...
Loodan, et teistes koolides asi veidi teisti. Poisil ees koolivahetus ja kui seal kirjandeid nõutakse, siis läheb tal küll päris raskeks
Inimene! Jumal on loonud sind eimillestki ja seda on sinu puhul liiga sageli tunda...
|
|