Kodutud.com  
Alla
   

Trükisõbralik versioon
Telli e-mailile | Lisa lemmikutesse
<<  1    2  >>
Autor: Teema: Leivategu
Lola69
Võrrandi muutuja



Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002
Viimane külastus: 10.06.2021
Asukoht: Päikesetõusupool pealinna
Otsib: kirjasõpra
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 24.05.2004 kell 15:53 Reply With Quote
Leivategu

On teie hulgas siin ka keegi, kes regulaarselt näituseks kodustele leiba küpsetab? Või keegi, kel on mõni hea ja äraproovitud retsept?

Mõtlesin, et prooviks ka. Aga jah, retsepte on mitmeid ja ega nii lambist oskagi kohe mõelda, mida neist teha.

Kui kellegil on omi kavalusi või nippe leiva õnnestunud küpsetamiseks ...





PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!

Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User
Andrew
Siin ja praegu



Postitusi: 5182
Registreeritud: 17.05.2004
Viimane külastus: 29.01.2023
Asukoht: Tartu piirkond
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 24.05.2004 kell 19:33 Reply With Quote
Selleks on vaja korralikku puuküttega ahju ja leivajuuretist, olen kuulnud. Kindlasti võib see olla väga hea. Midagi rituaali taolist?
View User's Profile View All Posts By User
karuplix
Kasutaja



Postitusi: 238
Registreeritud: 20.05.2004
Viimane külastus: 30.03.2008
Asukoht: Saue
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 24.05.2004 kell 20:17 Reply With Quote
MINU EMME TEEB vot....a ise ple veel ära õppind...on jah juuretist vaja...ja minu emmel ei ole vaja ainult puuküttega ahju...saab ka elektriahjuga ja tuleb parem kuna saab temperatuuri täpsemini määrata...enamjaolt teeb ta teraleiba ja täpset retsepti ei tea ta ise ka sest see tuleb proovimise käigus selgeks saada milline sulle meeldib...igatahes läheb sinna juuretis, rukkijahu, kui tahad ka nisujahu võid hulka panna, siis siirupit (ise tehtud karamelli baasil annab nii värvi kui maitset) siis võib igasugu maitseained panna ja seemneid (päevalille, kõrvitsa jne kõike mis meeldib) kui tahad võid ka kuivatatud puuvilju panna....leib peab kerkima ka....soojas kohas rätiku all (muidu läheb tainas pealt kõvaks) siis rullida ple vaja teed pätsid nii kuidas meeldib...kas siis vormileiva moodi või nagu ohikud siukse pisikesed madalad ja ümmargused. vot ja ahju....ja kui muidu aru ei saa kas valmis siis katsu puutikuga...vot...ja otsi ise ka materjale juurde just nagu minu emagi alustas...





Tänast päeva tagasi ei saa...ma tean et tahaksid, aga ei.. Nii et mõtle enne kui midagi ütled, sa võid küll vabandada, kuid öeldut tagasi ei võta.

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User
pipiplika
lahutatud :P



Postitusi: 674
Registreeritud: 20.11.2002
Viimane külastus: 23.08.2019
Asukoht: seal, kus oma sabakonti toetan
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 24.05.2004 kell 20:47 Reply With Quote
mina mäletan oma titeks oleku ajast (alla 6 olin) et see leib ikka mitu päeva ämris "käis" enne kui küpsetamiseks läks. ja leiva tainas oli hästi hea ja magus, piimaga oli hea süüa seda. juuretist vist tehti piim ja jahu kokku ja siis hapnema või mida iganes ta tegema pidi ja siis ka sukrut. 100% kindel pole ja ei tea kas vanaema oskab teha, vanavanaema tegi meil sellist asja. aga huvipärast uurin ja kui piskit teada saan annan ka sulle teada





kõigeks on aega mul, kõigeks, ainult igavuseks ei leia ma hetkegi, sest igavust ei olegi kusagil mujal, kui vaid neis enestes, kes seda tunnevad

View User's Profile View All Posts By User
arkadi
Kollanokk



Mees
Postitusi: 1
Registreeritud: 21.01.2006
Viimane külastus: 18.02.2006
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 21.01.2006 kell 20:30 Reply With Quote
levategu

leiba küpsetan leva küpsetusmasinaga kõik on ok. kerkib ilusti ja küpseb hästi aga probleem lahtilõkamisel,pudeneb koledasti.kasutan veski mati rukkileiva jahusegu aidake palun anke nõu.
View User's Profile View All Posts By User
exactly
ärapanija



Postitusi: 2517
Registreeritud: 25.03.2005
Viimane külastus: 17.08.2006
Asukoht: äärmiselt linnale lähedal maal.
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 21.01.2006 kell 22:58 Reply With Quote
Tsitaat:
Algne postitaja: Lola69
On teie hulgas siin ka keegi, kes regulaarselt näituseks kodustele leiba küpsetab?


praegu ei tee,aga kui ma venemaal elasin kahe armsa (väikeste t.....)tüdruklapse juures,siis nemad tegid mulle pea iga nädal sellise ca 3 kg pätsi!
Ja õppisid nad tegema seda minu maal elava tädi juures,kuna ühel nõrkusehetkel võtsin nad eestisse kaasa,kuna oli mingi "lahingulend" Pihkvast Viljandi lähedale Suisleppa, kus mu kadunt tädil talu oli...!
Sealt rabasime kaasa kaa suure koti rukkijahu ja si...ta junni meenutava juuretise.





"Tule taevas appi!" /Lennart Meri/

View User's Profile View All Posts By User
earthland
earthland



Postitusi: 995
Registreeritud: 16.01.2006
Viimane külastus: 8.03.2022
Asukoht: varjatud
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 03.02.2006 kell 22:35 Reply With Quote
regulaarselt kyll vist keegi ei ole, mina ei tea isegi kedagi peale oma ämma , kes kordki elus oleks leiba küpsetanud. ning jah, mingit retsepti ka ei tea, üldjoontes on ju nii- hapu tainas seisab päev otsa, sellele lisatakse jahu ja purustatud kartulit, kõik segatakse kokku ning pistetakse tulikuuma ahju.






View User's Profile View All Posts By User
li-li
pensil;)



Naine
Postitusi: 7776
Registreeritud: 02.08.2002
Viimane külastus: 20.04.2018
Asukoht: seal kus on parem
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 04.02.2006 kell 00:59 Reply With Quote
meenub, et emme mul kunagi tegi leiba kodus, ise olen vaid saia teinud, kuid tänapäeval ju lausa masinad, mis kodus leiba küpsetavad ja seal ka retseptid isegi olemas(olen näinud) ...kuna omal huvi pole, siis speisjal nagu ei hakka otsima kah...sry





armastuse maagiline arv
on üksteist
veel pole hilja
hakata armastama
/Ott Arder/

View User's Profile View All Posts By User
Vanapaks
Vastaline Krants



Postitusi: 2188
Registreeritud: 12.04.2005
Viimane külastus: 8.05.2011
Asukoht: Ubi Bene Ibi Patria
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 04.02.2006 kell 12:13 Reply With Quote
Kui sa nüüd ikka PÄRIS leiba mõtled siis vaja kusagilt juuretis välja ajada. Tegemist siis spetspärmiseentega. Kuskil leivatehases tuttavat pole, kes näputäie toorest tainast tooks? Järgmine mure on mingi küpsetamiseks sobilik korralik rukkijahu. Üldiselt selline jämedamapoolne. Ehk on ka mõnes taime/tervisetoidu friikide spetspoes kiloga kui sa tonniga just osta ei taha.

Ja ega seal muud tarkust polegi. Kes laseb rohkem hapneda, kes vähem. Kes tahab soolasemat, kes magedamat. Lisandid vabal valikul. Oder, nisu, pekk, aganad, männikoor, kartul. Hapendumisaeg sõltub temperatuurist ja juuretise hulgast. Põnadaleiva tainas on paras savi, vormiga vedelam aga ammuks see moodi tuli. Erinevad jahud käituvad erinevalt. Ka erinevate kasvukohtade ja aastate omad. Iga leivategu üleüldse ise nägu. Sõtkumine on tundide kaupa rasket füüsilist tööd. Ahju ka muidugi vaja. Ahi peab olema kas väga võimas või siis massiivne. Temperatuur peab olema ühtlane ühesõnaga. Hädapäraselt saab ehk ka tavalises puukütte ahjus.

See on nüüd jälle see koht kus kulinaaria kunstiks muutub. Universaalretsepti ei ole. Iga pere leib on ise mekki ja nägu. Retseptid lähevad emalt tütrele. Kahte ühesugust leiba erinevatel päevadel pole võimalik küpsetada. Kõigele muule lisaks on ka tähtis see, mida sõtkumise ajal mõeldakse. Kaalu ja mõõduklaaside tihedast tarvitajast ja näpuga kokaraamatus järjeajajast ei saa tõenäoliselt eales asja.

Kokkuvõtlikult: Leivategu on nagu seks. Iseenesest nagu lihtne asi aga....igalühel isemoodi ja igal päeval erinev.





Sed Moscovia delenda est

View User's Profile View All Posts By User
jaanely
Auväärne Kasutaja



Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005
Viimane külastus: 5.04.2013
Asukoht: laudas
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 12:25 Reply With Quote
Koduleib

Kas keegi küpsetab ise kodus leiba? Ikka sellist ilma pärmita ja krõbeda koorikuga. Tahaks ise midagi proovida ja sooviks mõnda head tegemise õpetust saada.





vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll

View User's Profile View All Posts By User
officer
lollile ...üle mõistuse!



Postitusi: 7594
Registreeritud: 08.08.2006
Viimane külastus: 2.07.2022
Asukoht: linnalähedal maal
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 14:49 Reply With Quote
tean lapsepõlvest,et selleks oli vaja olulise komponendina "juuretist"?





"Parim kättemaks on mitte muutuda oma vastase sarnaseks." /Marcus Aurelius- T.-H.Ilves. EV President alates 09.10.2006/

View User's Profile View All Posts By User
kranz
Friik



Postitusi: 2335
Registreeritud: 11.12.2006
Viimane külastus: 4.04.2014
Asukoht: tartu
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 15:03 Reply With Quote
Sain kunagi naabrinaiselt juuretist ja tegin nädalas paar korda leiba.Mingil ajal enam ei viitsinud teha ja see juuretis kuivas ära.Olen kuulnud,et juuretist tehakse leivast,aga kuidas-ei tea
View User's Profile View All Posts By User
officer
lollile ...üle mõistuse!



Postitusi: 7594
Registreeritud: 08.08.2006
Viimane külastus: 2.07.2022
Asukoht: linnalähedal maal
Otsib: lõbusat äraolemist
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 18:06 Reply With Quote
...uuri: www.toidutare.ee/aabits.php?id450

kui ma kunagi mõne naisega koos peaks elama,siis nõuan temalt väikeseid tisse ja leivaküpsetamise oskust





"Parim kättemaks on mitte muutuda oma vastase sarnaseks." /Marcus Aurelius- T.-H.Ilves. EV President alates 09.10.2006/

View User's Profile View All Posts By User
metsakutsa
Auväärne Kasutaja



Mees
Postitusi: 967
Registreeritud: 03.07.2004
Viimane külastus: 29.03.2023
Asukoht: mets
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 18:15 Reply With Quote
Ise ei küpseta, aga kui aasta tagasi kusagil portugali ranniku lähedal seilasime ja laeval hakkas proviant otsa saama ning lähiajal polnud maale jõudmist loota, siis meie 70 aastane valgevenelasest kokataat Vasja lõi käega, pani põlle ette ja hakkas ise kambüüsis leiba küpsetama....tulemuseks suured, maitsvad, soojad, pehmed ja mõnusa krõbeda koorikuga leivad, millesarnaseid polnud ei enne ega pärast siinmail nähtud
Igatahes meeletult head olid, keegi nälga ei jäänud ning kokataat sai hiljem kapteni käest kiita, et suutis leivaküpsetamisega meeskonna näljahädast päästa





Eks hunt vaatab ikka metsa poole...

View User's Profile View All Posts By User
habe
mõttetu mölaööbik



Postitusi: 3411
Registreeritud: 27.05.2004
Viimane külastus: 15.11.2022
Asukoht: Harjumaa
Otsib: meelelahutust
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 18:22 Reply With Quote
Oli vabariigi algusaastail periood, mil poest põhimõtteliselt vaid soola ja veel mõnd pisiasja ostmas käisime. Liha-piimatooted olid talust ja leiva küpsetas naine ise ahjus. See oli parim ´leib , mida mäletan. Tänaseks on see ahi maha lõhutud keskkütte kasuks aga idee on elus, et leivaküpsetustraditsioon taastada...





Sõna antakse sellele, kes karjub kõige valjemini.(Murphy)

View User's Profile View All Posts By User
Pipilota
unetud ood tais armastust



Postitusi: 7822
Registreeritud: 21.10.2004
Viimane külastus: 17.09.2016
Asukoht: eemal
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 12.01.2008 kell 19:14 Reply With Quote
prooviks heameelega teha kyll, aga et oigeid komponente saada, ma peaks labi ussim..i (sorry, sossuke ) minema.

aga vanaema tegi ja absoluutselt imehea oli.





"on võimatu olla masenduses kui sul on õhupall "
winnie puhh

View User's Profile View All Posts By User
jaanely
Auväärne Kasutaja



Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005
Viimane külastus: 5.04.2013
Asukoht: laudas
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 13.01.2008 kell 12:04 Reply With Quote
Aitähh,et õige teemaga kokku tõsteti,ma millegi pärast otsinguga ei jõudnud ise õigesse kohta.
Juuretise peaks kõige lihtsamalt saama poest ostetud naturaalse juuretisega leivast. Neid on vist küll ainult 2-3,peab otsima.
Uurisin ema käest,kuidas tema 15 aastat tagasi nälja ajal ise leiba tegi. Esimene päev tegi ta juurestisega sellise vedela lurri. Juuretis oli koguaeg leivategemise künas sees,märjaks tehes hakkas tööle uuesti. Järgmine päev segas sisse jahu,et tainas paras oleks ja kolmandal päeval läks küpsetusse. Sai teda siis soojast peast või ja suhkruga söödud ning piima peale rüübatud. Fantastiliselt hea oli.





vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll

View User's Profile View All Posts By User
Lola69
Võrrandi muutuja



Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002
Viimane külastus: 10.06.2021
Asukoht: Päikesetõusupool pealinna
Otsib: kirjasõpra
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 13.01.2008 kell 13:24 Reply With Quote
Lisaks siia veel lingi ühele blogile, seal on lisaks paljudele muudele põnevatele toiduteemadele ka leivast juttu.
http://thredahlia.blogspot.com/

http://thredahlia.blogspot.com/2006/11/rukkileiva-juuretis.html
http://thredahlia.blogspot.com/2006/11/leivategu.html
http://thredahlia.blogspot.com/2006/04/leib.html





PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!

Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!

View User's Profile Visit User's Homepage View All Posts By User
jaanely
Auväärne Kasutaja



Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005
Viimane külastus: 5.04.2013
Asukoht: laudas
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 12:13 Reply With Quote
Nii, ligi aasta on möödas ja juba eile tegingi oma esimese leiva. Juuretist meelistasin paar päeva käima ja olemas! Kerkis ilusti ja kooruke jäi kena ning pruun. Toad on väga head magusat lõhna täis ja veel see maitse....
Kes siiani on mõelnud,et võiks teha,aga pole pealehakkamist olnud, tehke ikkagi ära. Nämm....





vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll

View User's Profile View All Posts By User
susanna
Susanna-I'm crazy loving you



Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004
Viimane külastus: 6.08.2022
Asukoht: Neverland ;)
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 12:21 Reply With Quote
tahaks ka proovida ise küpsetada, aga kust on võimalik juuretist hankida.





Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel

http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1

View User's Profile View All Posts By User
reheline
The Bad Thresher



Postitusi: 4502
Registreeritud: 09.03.2003
Viimane külastus: 1.12.2022
Asukoht: Kagunurk
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 12:30 Reply With Quote
Leivakombinaadist saab juuretist.
Aga kes leivaahju laenaks?





Üts reheline nännu ja tõmmanu herra jalgupiten maha. Kõik pesmä. Herr õks rüüknü: "Ma olen saks!" "Ah teid om kaks!" "Ma olen härra!" "Ah sa' kurrat är' lähät!" Sõs nakat viil õigõ pesmä.

View User's Profile View All Posts By User
susanna
Susanna-I'm crazy loving you



Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004
Viimane külastus: 6.08.2022
Asukoht: Neverland ;)
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 12:37 Reply With Quote
kas tavalises ahjus ei saa küpsetada?





Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel

http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1

View User's Profile View All Posts By User
jaanely
Auväärne Kasutaja



Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005
Viimane külastus: 5.04.2013
Asukoht: laudas
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 12:50 Reply With Quote
Mina kasutasin juuretiseks Hiiumaa rukkileiba, ajasin selle jogurtiga käima ja siis taignaks. Kui enneme küpsetanud oled midagi, siis peaks asi kõhutunde järgi välja tulema küll.
Küpsetasin täiesti tavalises elektriahjus, pöördõhuga ja veepott ka ahjupõhja, et niiskust oleks.

Siinkohal võiks üleskutse teha,et kõik kodutud leiba küpsetama ja poole aasta pärast teeme näituse





vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll

View User's Profile View All Posts By User
susanna
Susanna-I'm crazy loving you



Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004
Viimane külastus: 6.08.2022
Asukoht: Neverland ;)
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 13:56 Reply With Quote
seleta mulle võhikule, kuidas sa täpselt juuretist tegid.

nojah ja poole aastaga on vist küll võimalik lõpuks üks korralik leivapäts valmis teha.
ei ole suur küpsetaja, aga viimasel ajal katsetan, prooviks siis kas leivaga saaksin hakkama.





Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel

http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1

View User's Profile View All Posts By User
sossuke
töötamas3



Naine
Postitusi: 5603
Registreeritud: 12.09.2006
Viimane külastus: 5.03.2021
Otsib: mitte midagi
Kasutaja ei ole foorumis
postitatud 17.09.2008 kell 16:28 Reply With Quote
kahe viimase postituse põhjal jääb mulje, et tegu on lapseteoga, mitte leivateoga.

pean kahetusega tunnistama, et mul pole poole aasta pärast midagi ette näidata.

ükski leib meie majas nii kaua lihtsalt ei seisa

View User's Profile View All Posts By User
<<  1    2  >>


Jaga teistega:
| Veel

go to top
Esileht | Foorumid | Jututuba | Galerii | Ajaviide | Otsing | Tänased teemad


Kasutajatugi: info@kodutud.com - Kasutustingimused
22 päringut, mis võtsid aega 0.0179591 sekundit