Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.05.2004 kell 15:53 |
|
|
Leivategu
On teie hulgas siin ka keegi, kes regulaarselt näituseks kodustele leiba küpsetab? Või keegi, kel on mõni hea ja äraproovitud retsept?
Mõtlesin, et prooviks ka. Aga jah, retsepte on mitmeid ja ega nii lambist oskagi kohe mõelda, mida neist teha.
Kui kellegil on omi kavalusi või nippe leiva õnnestunud küpsetamiseks ...
PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
Andrew
Siin ja praegu       Postitusi: 5182
Registreeritud: 17.05.2004 Viimane külastus: 29.01.2023 Asukoht: Tartu piirkond Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.05.2004 kell 19:33 |
|
|
Selleks on vaja korralikku puuküttega ahju ja leivajuuretist, olen kuulnud. Kindlasti võib see olla väga hea. Midagi rituaali taolist?
|
|
karuplix
Kasutaja     Postitusi: 238
Registreeritud: 20.05.2004 Viimane külastus: 30.03.2008 Asukoht: Saue Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.05.2004 kell 20:17 |
|
|
MINU EMME TEEB   vot....a ise ple veel ära õppind...on jah juuretist vaja...ja minu emmel ei ole vaja ainult puuküttega ahju...saab ka
elektriahjuga ja tuleb parem kuna saab temperatuuri täpsemini määrata...enamjaolt teeb ta teraleiba ja täpset retsepti ei tea ta ise ka sest see tuleb
proovimise käigus selgeks saada milline sulle meeldib...igatahes läheb sinna juuretis, rukkijahu, kui tahad ka nisujahu võid hulka panna, siis
siirupit (ise tehtud karamelli baasil annab nii värvi kui maitset) siis võib igasugu maitseained panna ja seemneid (päevalille, kõrvitsa jne kõike mis
meeldib) kui tahad võid ka kuivatatud puuvilju panna....leib peab kerkima ka....soojas kohas rätiku all (muidu läheb tainas pealt kõvaks) siis rullida
ple vaja teed pätsid nii kuidas meeldib...kas siis vormileiva moodi või nagu ohikud siukse pisikesed madalad ja ümmargused. vot ja ahju....ja kui
muidu aru ei saa kas valmis siis katsu puutikuga...vot...ja otsi ise ka materjale juurde just nagu minu emagi alustas...
Tänast päeva tagasi ei saa...ma tean et tahaksid, aga ei.. Nii et mõtle enne kui midagi ütled, sa võid küll vabandada, kuid öeldut tagasi ei võta.
|
|
pipiplika
lahutatud :P      Postitusi: 674
Registreeritud: 20.11.2002 Viimane külastus: 23.08.2019 Asukoht: seal, kus oma sabakonti toetan Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 24.05.2004 kell 20:47 |
|
|
mina mäletan oma titeks oleku ajast (alla 6 olin) et see leib ikka mitu päeva ämris "käis" enne kui küpsetamiseks läks. ja leiva tainas
oli hästi hea ja magus, piimaga oli hea süüa seda. juuretist vist tehti piim ja jahu kokku ja siis hapnema või mida iganes ta tegema pidi ja siis ka
sukrut. 100% kindel pole ja ei tea kas vanaema oskab teha, vanavanaema tegi meil sellist asja. aga huvipärast uurin ja kui piskit teada saan annan ka
sulle teada
kõigeks on aega mul, kõigeks, ainult igavuseks ei leia ma hetkegi, sest igavust ei olegi kusagil mujal, kui vaid neis enestes, kes seda tunnevad
|
|
arkadi
Kollanokk  Mees Postitusi: 1
Registreeritud: 21.01.2006 Viimane külastus: 18.02.2006 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 21.01.2006 kell 20:30 |
|
|
levategu
leiba küpsetan leva küpsetusmasinaga kõik on ok. kerkib ilusti ja küpseb hästi aga probleem lahtilõkamisel,pudeneb koledasti.kasutan veski mati
rukkileiva jahusegu aidake palun anke nõu.
|
|
exactly
ärapanija Postitusi: 2517
Registreeritud: 25.03.2005 Viimane külastus: 17.08.2006 Asukoht: äärmiselt linnale lähedal maal. Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 21.01.2006 kell 22:58 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: Lola69
On teie hulgas siin ka keegi, kes regulaarselt näituseks kodustele leiba küpsetab?
praegu ei tee,aga kui ma venemaal elasin kahe armsa (väikeste t.....)tüdruklapse juures,siis nemad tegid mulle pea iga nädal sellise ca 3 kg pätsi!
Ja õppisid nad tegema seda minu maal elava tädi juures,kuna ühel nõrkusehetkel võtsin nad eestisse kaasa,kuna oli mingi "lahingulend"
Pihkvast Viljandi lähedale Suisleppa, kus mu kadunt tädil talu oli... !
Sealt rabasime kaasa kaa suure koti rukkijahu ja si...ta junni meenutava juuretise.
"Tule taevas appi!" /Lennart Meri/
|
|
earthland
earthland     Postitusi: 995
Registreeritud: 16.01.2006 Viimane külastus: 8.03.2022 Asukoht: varjatud Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 03.02.2006 kell 22:35 |
|
|
regulaarselt kyll vist keegi ei ole, mina ei tea isegi kedagi peale oma ämma , kes kordki elus oleks leiba küpsetanud. ning jah, mingit retsepti ka
ei tea, üldjoontes on ju nii- hapu tainas seisab päev otsa, sellele lisatakse jahu ja purustatud kartulit, kõik segatakse kokku ning pistetakse
tulikuuma ahju.
|
|
li-li
pensil;)         Naine Postitusi: 7776
Registreeritud: 02.08.2002 Viimane külastus: 20.04.2018 Asukoht: seal kus on parem Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 04.02.2006 kell 00:59 |
|
|
meenub, et emme mul kunagi tegi leiba kodus, ise olen vaid saia teinud, kuid tänapäeval ju lausa masinad, mis kodus leiba küpsetavad ja seal ka
retseptid isegi olemas(olen näinud) ...kuna omal huvi pole, siis speisjal nagu ei hakka otsima kah...sry
armastuse maagiline arv
on üksteist
veel pole hilja
hakata armastama
/Ott Arder/
|
|
Vanapaks
Vastaline Krants      Postitusi: 2188
Registreeritud: 12.04.2005 Viimane külastus: 8.05.2011 Asukoht: Ubi Bene Ibi Patria Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 04.02.2006 kell 12:13 |
|
|
Kui sa nüüd ikka PÄRIS leiba mõtled siis vaja kusagilt juuretis välja ajada. Tegemist siis spetspärmiseentega. Kuskil leivatehases tuttavat pole, kes
näputäie toorest tainast tooks? Järgmine mure on mingi küpsetamiseks sobilik korralik rukkijahu. Üldiselt selline jämedamapoolne. Ehk on ka mõnes
taime/tervisetoidu friikide spetspoes kiloga kui sa tonniga just osta ei taha.
Ja ega seal muud tarkust polegi. Kes laseb rohkem hapneda, kes vähem. Kes tahab soolasemat, kes magedamat. Lisandid vabal valikul. Oder, nisu, pekk,
aganad, männikoor, kartul. Hapendumisaeg sõltub temperatuurist ja juuretise hulgast. Põnadaleiva tainas on paras savi, vormiga vedelam aga ammuks see
moodi tuli. Erinevad jahud käituvad erinevalt. Ka erinevate kasvukohtade ja aastate omad. Iga leivategu üleüldse ise nägu. Sõtkumine on tundide kaupa
rasket füüsilist tööd. Ahju ka muidugi vaja. Ahi peab olema kas väga võimas või siis massiivne. Temperatuur peab olema ühtlane ühesõnaga. Hädapäraselt
saab ehk ka tavalises puukütte ahjus.
See on nüüd jälle see koht kus kulinaaria kunstiks muutub. Universaalretsepti ei ole. Iga pere leib on ise mekki ja nägu. Retseptid lähevad emalt
tütrele. Kahte ühesugust leiba erinevatel päevadel pole võimalik küpsetada. Kõigele muule lisaks on ka tähtis see, mida sõtkumise ajal mõeldakse.
Kaalu ja mõõduklaaside tihedast tarvitajast ja näpuga kokaraamatus järjeajajast ei saa tõenäoliselt eales asja.
Kokkuvõtlikult: Leivategu on nagu seks. Iseenesest nagu lihtne asi aga....igalühel isemoodi ja igal päeval erinev.
Sed Moscovia delenda est
|
|
jaanely
Auväärne Kasutaja      Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005 Viimane külastus: 5.04.2013 Asukoht: laudas Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 12:25 |
|
|
Koduleib
Kas keegi küpsetab ise kodus leiba? Ikka sellist ilma pärmita ja krõbeda koorikuga. Tahaks ise midagi proovida ja sooviks mõnda head tegemise õpetust
saada.
vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll
|
|
officer
lollile ...üle mõistuse!       Postitusi: 7594
Registreeritud: 08.08.2006 Viimane külastus: 2.07.2022 Asukoht: linnalähedal maal Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 14:49 |
|
|
tean lapsepõlvest,et selleks oli vaja olulise komponendina "juuretist" ?
"Parim kättemaks on mitte muutuda oma vastase sarnaseks." /Marcus Aurelius- T.-H.Ilves. EV President alates 09.10.2006/
|
|
kranz
Friik       Postitusi: 2335
Registreeritud: 11.12.2006 Viimane külastus: 4.04.2014 Asukoht: tartu Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 15:03 |
|
|
Sain kunagi naabrinaiselt juuretist ja tegin nädalas paar korda leiba.Mingil ajal enam ei viitsinud teha ja see juuretis kuivas ära.Olen kuulnud,et
juuretist tehakse leivast,aga kuidas-ei tea
|
|
officer
lollile ...üle mõistuse!       Postitusi: 7594
Registreeritud: 08.08.2006 Viimane külastus: 2.07.2022 Asukoht: linnalähedal maal Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 18:06 |
|
|
...uuri: www.toidutare.ee/aabits.php?id450
kui ma kunagi mõne naisega koos peaks elama,siis nõuan temalt väikeseid tisse ja leivaküpsetamise oskust
"Parim kättemaks on mitte muutuda oma vastase sarnaseks." /Marcus Aurelius- T.-H.Ilves. EV President alates 09.10.2006/
|
|
metsakutsa
Auväärne Kasutaja      Mees Postitusi: 967
Registreeritud: 03.07.2004 Viimane külastus: 29.03.2023 Asukoht: mets Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 18:15 |
|
|
Ise ei küpseta, aga kui aasta tagasi kusagil portugali ranniku lähedal seilasime ja laeval hakkas proviant otsa saama ning lähiajal polnud maale
jõudmist loota, siis meie 70 aastane valgevenelasest kokataat Vasja lõi käega, pani põlle ette ja hakkas ise kambüüsis leiba küpsetama....tulemuseks
suured, maitsvad, soojad, pehmed ja mõnusa krõbeda koorikuga leivad, millesarnaseid polnud ei enne ega pärast siinmail nähtud
Igatahes meeletult head olid, keegi nälga ei jäänud ning kokataat sai hiljem kapteni käest kiita, et suutis leivaküpsetamisega meeskonna näljahädast
päästa
Eks hunt vaatab ikka metsa poole...
|
|
habe
mõttetu mölaööbik      Postitusi: 3411
Registreeritud: 27.05.2004 Viimane külastus: 15.11.2022 Asukoht: Harjumaa Otsib: meelelahutust Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 18:22 |
|
|
Oli vabariigi algusaastail periood, mil poest põhimõtteliselt vaid soola ja veel mõnd pisiasja ostmas käisime. Liha-piimatooted olid talust ja leiva
küpsetas naine ise ahjus. See oli parim ´leib , mida mäletan. Tänaseks on see ahi maha lõhutud keskkütte kasuks aga idee on elus, et
leivaküpsetustraditsioon taastada...
Sõna antakse sellele, kes karjub kõige valjemini.(Murphy)
|
|
Pipilota
unetud ood tais armastust       Postitusi: 7822
Registreeritud: 21.10.2004 Viimane külastus: 17.09.2016 Asukoht: eemal Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2008 kell 19:14 |
|
|
prooviks heameelega teha kyll, aga et oigeid komponente saada, ma peaks labi ussim..i (sorry, sossuke ) minema.
aga vanaema tegi ja absoluutselt imehea oli.
"on võimatu olla masenduses kui sul on õhupall "
winnie puhh
|
|
jaanely
Auväärne Kasutaja      Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005 Viimane külastus: 5.04.2013 Asukoht: laudas Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2008 kell 12:04 |
|
|
Aitähh,et õige teemaga kokku tõsteti,ma millegi pärast otsinguga ei jõudnud ise õigesse kohta.
Juuretise peaks kõige lihtsamalt saama poest ostetud naturaalse juuretisega leivast. Neid on vist küll ainult 2-3,peab otsima.
Uurisin ema käest,kuidas tema 15 aastat tagasi nälja ajal ise leiba tegi. Esimene päev tegi ta juurestisega sellise vedela lurri. Juuretis oli koguaeg
leivategemise künas sees,märjaks tehes hakkas tööle uuesti. Järgmine päev segas sisse jahu,et tainas paras oleks ja kolmandal päeval läks küpsetusse.
Sai teda siis soojast peast või ja suhkruga söödud ning piima peale rüübatud. Fantastiliselt hea oli.
vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll
|
|
Lola69
Võrrandi muutuja         Postitusi: 11193
Registreeritud: 09.11.2002 Viimane külastus: 10.06.2021 Asukoht: Päikesetõusupool pealinna Otsib: kirjasõpra Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2008 kell 13:24 |
|
|
Lisaks siia veel lingi ühele blogile, seal on lisaks paljudele muudele põnevatele toiduteemadele ka leivast juttu.
http://thredahlia.blogspot.com/
http://thredahlia.blogspot.com/2006/11/rukkileiva-juuretis.html
http://thredahlia.blogspot.com/2006/11/leivategu.html
http://thredahlia.blogspot.com/2006/04/leib.html
PS! Enne uue teema püstitamist kasutage otsingut!
Leekides hukkus ka liblikas. Hoia pikivahet!
|
|
jaanely
Auväärne Kasutaja      Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005 Viimane külastus: 5.04.2013 Asukoht: laudas Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 12:13 |
|
|
Nii, ligi aasta on möödas ja juba eile tegingi oma esimese leiva. Juuretist meelistasin paar päeva käima ja olemas! Kerkis ilusti ja kooruke jäi kena
ning pruun. Toad on väga head magusat lõhna täis ja veel see maitse....
Kes siiani on mõelnud,et võiks teha,aga pole pealehakkamist olnud, tehke ikkagi ära. Nämm....
vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll
|
|
susanna
Susanna-I'm crazy loving you         Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004 Viimane külastus: 6.08.2022 Asukoht: Neverland ;) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 12:21 |
|
|
tahaks ka proovida ise küpsetada, aga kust on võimalik juuretist hankida .
Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1
|
|
reheline
The Bad Thresher       Postitusi: 4502
Registreeritud: 09.03.2003 Viimane külastus: 1.12.2022 Asukoht: Kagunurk Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 12:30 |
|
|
Leivakombinaadist saab juuretist.
Aga kes leivaahju laenaks?
Üts reheline nännu ja tõmmanu herra jalgupiten maha. Kõik pesmä. Herr õks rüüknü: "Ma olen saks!" "Ah teid om kaks!" "Ma
olen härra!" "Ah sa' kurrat är' lähät!" Sõs nakat viil õigõ pesmä.
|
|
susanna
Susanna-I'm crazy loving you         Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004 Viimane külastus: 6.08.2022 Asukoht: Neverland ;) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 12:37 |
|
|
kas tavalises ahjus ei saa küpsetada?
Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1
|
|
jaanely
Auväärne Kasutaja      Postitusi: 561
Registreeritud: 05.07.2005 Viimane külastus: 5.04.2013 Asukoht: laudas Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 12:50 |
|
|
Mina kasutasin juuretiseks Hiiumaa rukkileiba, ajasin selle jogurtiga käima ja siis taignaks. Kui enneme küpsetanud oled midagi, siis peaks asi
kõhutunde järgi välja tulema küll.
Küpsetasin täiesti tavalises elektriahjus, pöördõhuga ja veepott ka ahjupõhja, et niiskust oleks.
Siinkohal võiks üleskutse teha,et kõik kodutud leiba küpsetama ja poole aasta pärast teeme näituse
vahel on nii, et ega isust puudu ei tule aga toidust küll
|
|
susanna
Susanna-I'm crazy loving you         Postitusi: 6083
Registreeritud: 02.02.2004 Viimane külastus: 6.08.2022 Asukoht: Neverland ;) Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 13:56 |
|
|
seleta mulle võhikule, kuidas sa täpselt juuretist tegid .
nojah ja poole aastaga on vist küll võimalik lõpuks üks korralik leivapäts valmis teha.
ei ole suur küpsetaja, aga viimasel ajal katsetan, prooviks siis kas leivaga saaksin hakkama.
Karda inimest, kellel on üksainus raamat./ Bertrand Russel
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&NR=1
|
|
sossuke
töötamas3       Naine Postitusi: 5603
Registreeritud: 12.09.2006 Viimane külastus: 5.03.2021 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 17.09.2008 kell 16:28 |
|
|
kahe viimase postituse põhjal jääb mulje, et tegu on lapseteoga, mitte leivateoga.
pean kahetusega tunnistama, et mul pole poole aasta pärast midagi ette näidata.
ükski leib meie majas nii kaua lihtsalt ei seisa
|
|